avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in comunitate de bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in comunitate de bunuri

Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta casatorie. Eu am doi copii iar sotia unul , din casatorii anterioare. Intrebarea mea este urmatoarea : in cazul decesului unuia dintre soti cum se imparte mostenirea intre sotul supravietuitor si copii lui ? Daca s-ar face un divort fara partaj , s-ar schimba ceva cotele de succesiune ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sineu , utilizator 10:44, 10 Septembrie 2023
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exemplu. Dacă aveți împreună o casă (bun comun), atunci:

La moartea celui dintâi soț, soțul supraviețuitor:
1. Păstrează ceea ce avea încă de pe vremea când nu murise nimeni (partea lui/jumătatea lui din casă, dobândită prin cumpărare/contruire etc.)
2. Moștenește 1/4 din cealaltă jumătate (partea din casă a soțului mort)
Soțul supraviețuitor va avea în final 5/8 din casă.
Restul de 3/8 din casă va fi a copilului/copiilor defunctului.

Dacă divorțați și nu faceți partaj, atunci, la moartea primului dintre foștii soți.
Supraviețuitorul păstrează ceea ce avea (jumătatea lui din casă - casa nefiind partajată). O păstrează pentru că în moștenirea unei persoane decedate intră doar averea mortului (partea lui din casă), nu și averea neîngropaților de prin preajmă.
Dar, el, supraviețuitorul, nu-l mai moștenește pe defunct, pentru că, urmare a divorțului, nu mai există calitatea de soț. El nu mai e soț supraviețuitor. E un străin supraviețuitor. (Nu contează că or fi rămas...colegi de recamier. Legal, ei nu mai sunt soți, dacă au divorțat.)
Moștenirea (jumătatea de casă a defunctului) vă fi culeasă doar de copilul/copiii defunctului.

E mai limpede așa?
Ultima modificare: Duminică, 10 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Da. Multumesc foarte mult. Acuma e clar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre mostenire. omvesel omvesel Cum se inparte averea intre sotul supravetuitor si un copil,casatorit cu 2 copii? (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)
Am o intrebare : care sunt procentele impartirii unui apartament ... florinm58 florinm58 Am o intrebare : care sunt procentele impartirii unui apartament la succesiunea dupa moartea unuia dintre soti si care are si doi copii . Va multumesc ... (vezi toată discuția)