Am primit recent acasa un plic de la ANAF in care spune ca figurez in evidentele dansilor cu sume incasate cu titlu de RAMBURS in perioada 2017 - 2021,
Rezumat din plic: In situatia in care sumele incasate provin din activitati comerciale efectuate in calitate de persoana fizica, va aducem la cunostiinta ca aceata si incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, dvs. avand obligatia de a depune formularul 212 - Declaratia unica privind impozitul pe venit .... pt fiecare an fiscal in care am desfasurat o asftel de activitate .... si de a schita impozitul pe venit si, dupa caz contributiile sociale obligatorii datorate.
In cazul in care si in perioada 2022 - 2023 ati realizat/realizati astfel de venituri aveti obligatia de a depune formularul 212.
Va informam ca, prin depunerea declaratiei unice evitati STABILIREA DIN OFICIU a creantelor fiscale prin decizie de impunere, precum si stabilirea obligatiilor fiscale de plata accesorii. (exact asa scrie) .... Neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit legii.
De asemenea in situatia in care nu va indepliniti obligatiile fiscale, va informam ca exista posibilitatea de a fi supus unor controale/verificari documentare efectuate de Directia Generala Antifrauda Fiscala.
Ceea ce incasez ca ramburs este din vanzarile de pe OLX, de produse de care nu mai am nevoie. Sunt rare vanzarile astea, nu imi asigura un venit din care sa ma intretin (asta este mult spus), nu este nici o activitate comerciala si nu are o constanta, este sporadic. Plus ca eu candva le-am cumparat pt mine si sh le vand cu pret mai mic. Deci unde ar fi profit in asta?
Cum sa formulez un raspuns pt ANAF ca sa inceteze cu asfel de aberatii?
Asta inseamna ca nu trebui sa mai trimit colete. Sunt penibili. Au terminat treaba cu evaziunea fiscala a firmelor / multinationale care exporta profitul in afara tarii prin contracte de consultanta si au mai ramas unii cu niste rambursuri.