avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Ținuta \"obligatorie\" în școli
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Ținuta "obligatorie" în școli

Bună seara, am și eu o întrebare/curiozitate: este obligatorie/legală o anumită ținută într-o școală publică? Nu "uniforma obligatorie" pentru că am înțeles că această lege nu a fost adoptată, dar un anume cod vestimentar. Iar aici nu mă refer la ținute indecente sau extravagante, mai ales că fac referință la clasele 1-4, dar poate școala să te oblige să porți de exemplu cămașă albă și pantaloni negri? Cu alte cuvinte, poate să fie refuzat dreptul la educație al unui copil din România în baza vestimentației? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: MrMakaveli , utilizator 11:14, 15 Septembrie 2023
Daca s-a agreat prin regulament o tinuta, ar trebui respectat acel regulament...de aici nu se trage concluzia ca se refuza educatia.
Înțeleg asta, cu toate că în mod normal aș crede că ar fi frumos să se discute și cu părinții când este adoptat un regulament vestimentar ce le vizează copiii. În fine, nu caut nod în papură, nu intru în discuții filozofice despre individualitate, drepturi, lipsa banilor sau mai știu eu ce.

Eram mai mult curios dacă nerespectarea acestui regulament poate atrage sancțiuni asupra copilului (refuzul accesulul în instituție, nota scăzută la purtare etc) și cât de legal ar fi asta, dacă există vreun cadru și după cum spuneam, daca asta practic nu i-ar îngradi copilului dreptul la educație.
Bună dimineața! In mod sigur nerespectarea regulamentului privind ținuta nu va atrage refuzul de a fi primit in instituție și nici scăderea notei la purtare. De asemenea la stabilirea tinutei se discută cu reprezentanții părinților. Este evident că nu se poate discuta cu fiecare părinte in parte .
aș crede că ar fi frumos să se discute și cu părinții când este adoptat un regulament vestimentar ce le vizează copiii.

de regula se discuta si se agreaza o tinuta la nivel de clasa.
Am înțeles.

Mă gândesc că nu se poate discuta cu fiecare părinte în parte, cu toate că s-ar putea stabili la nivel de ședințe cu părinții. Aici doar am fost anunțați. În fine, nu-i bai. Oricum, nu am neapărat o problemă cu asta, ce mi-a atras atenția a fost formularea de la ședință, și anume: "Uniforma este obligatorie pentru clasele 1-4". Drept urmare, eram curios cât de obligatorie poate să fie și ce consecințe legale sau mai puțin legale ar putea să atragă...

Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri și vă doresc o zi bună!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul elevului la personalitate Radamante Radamante 1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii (1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la ... (vezi toată discuția)
Regulament intern scolar beatris75 beatris75 Buna ziua. Cum pot ataca un regulament intern scolar, mai precis un singur articol (care prevede tunsoarea la baieti de pana la 5 cm)? Tin sa precizez ca se ... (vezi toată discuția)
Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)