avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua tuturor: Am câțiva vecini care au dat în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua tuturor: Am câțiva vecini care au dat în patima ...

Bună ziua tuturor:
Am câțiva vecini care au dat în patima supravegherii video . Până aici, nicio problemă. Securitatea casei este primordială. Ce ne facem în schimb când camerele sunt orientate către exteriorul casei/curții, și "prind" spațiul public (strada)? Din câte știu, este o încălcare a Regulamentului GDPR. Poate mă înșel. Păreri? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:49, 17 Septembrie 2023
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizați în scris instituția cu atribuții de control pentru a aplica amenzi contravenționale dacă e cazul..
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa sesizati ce doriti ca nu incalca nimic.
Chiar acum cateva zile am reusit sa prind telefonic pe cei de la GDPR si sa vorbesc vreo 30 minute.
Poate filma public sau orice atata timp cat nu foloseste imaginile public si doar pentru el sau doar la politie si instanta.
Au o gramada sesizari aiurea care ii fac sa piarda timp si deplasari ca nu stiu ce camera a bancii sau de la pariuri care sunt obligati sa foloseasca sau vecin filmeaza curtea lor.
Asa vezi o camera si ea poate nici nu merge sau are coltul respectiv blurat la partea care nu ii intereseaza.
Putem pune camere la sonerie (2 way audio adica microfon si difuzor) sau sa filmam parcarea care poate nu e a noastra si e publica daca nu folosim imaginile public sau orice altceva (chiar si lift) atat timp in raportul de evaluare s-a aratat ca e necesar (ca se doreste ca s-a intamplat sau se poate intampla acolo.)
Daca nu e dat in raport ca justificat nu se pune in lift ca e considerat (aiurea zic eu) ca fiind mic si ca o cabina de proba adica ceva intim.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
w_v_w_v, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apropo de filmat pe langa propruetatea ta si o parte la vecini de curte la unii sunt casele prin Bucuresti fata in fata curtea de latime 10 15 metri si casele fata in fata.

Unul isi instaleaza camere ca au venit nepotii de 10 12 ani si au vrut ei sa puna la bunici , mai ales ca urma in curand vacanta de vara si parintii se puteau uita sa vada ce fac copii .
Dupa un timp vecinul de vizavi mai tanar la 40 ani il abordeaza pe vecinii si mai ales pe domnul in varsta de peste 60 ani ani ca de ce se uita la el in curte (pein camere) .
Batranul ii raspunde ca daca asa e situatia si curtile sunt facute in asa fel de te uiti la vecinul fara sa vrei?
Ce tu nu te uiti la mine in curte?

Vecinul tanar revoltat ii raspunde ca:
NU EU NU MA UIT NICIODATA.
Sa le scoata ca daca nu el face si drege ca stie el cum e legislatia.

Gardul intre ei fiind de plasa si pomi care mai acopera sau braduti.

A 2-a zi batranul scoate camerele din priza sa nu poata vedea copii sau nepotii si renunta si la singurul accesoriu pantaonii scurti si umbla dezbracat prin curte.

Dupa vreo 2 ore vecinul tanar nu mai rezista si il abordeaza si zice :
Ma vecine nu ti-a rusine sa umbli asa prin curte ca trebuie sa vina nevasta-mea de la serviciu .
Si ii raspunde batranul
Ce ai zi ma? ...injuraturi...... pai nu ziceai tu ieri ca tu nu te uiti la noi in curte?

Si uite asa vecinul mai tanar a fost silit sa recunoasca ca batranul are dreptate si gata sa puna ce camere vrea cum vrea el.

Asa ca oricum camerele batranului era amplasate corect si legal (nu conta ca pe langa curtea lui sunt orientate si spre orice altceva) batranul doar a explicat situatia pe intelesul tuturor.

Ca fapt divers ginerele batranului printre altele avea ca ocupatie si asta avand 3 firme care se ocupa cu sisteme de securitate de la rapoarte de evaluare, proiecte de instalare si efevtuarea instalarii si numeroase contracte efectuate cu politia romana , pentru drumurile publice unde trebuie sa se aprinda iluminatul public la intensitate maxima in functie de ore trafic sau ceata si camerele care filmeaza si recunosc numere de masini si le si numara sau sisteme de supraveghere din toate vamile tarii,
Ii spusese ca e legal dar a vrut sa nu strice relatia si sa ii arate de nu e asa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
w_v_w_v, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În primul rând, apreciez efortul de a vă răpi din timp pentru a-mi expune părerea dumneavoastră, pe care o consider cu bun simț și complet argumentată.
Nu cred că instituțiile menționate "cameră a băncii sau de la pariuri" intră în aceeași categorie, deoarece acestea se bucura de "privilegiul" unui responsabil (legal) operator de date cu caracter personal.
Nu știu în ce măsură consumatorul casnic cunoaște care-i sunt obligațiile cu privire la depozitarea și asigurarea acestor date, de care este perfect responsabil. Faptul că "nu folosește imaginile public" mă încălzește foarte puțin, atâta timp cât le deține și nu garantează securitatea acestor date. Regulamentul GDPR este mul mai amplu decât simpla deținere a datelor cu caracter personal. Se referă și la tratament, dar insistă cel mai mult pe securizarea acestor date.
Al doilea exemplu (vecini cu interacțiuni violente pe teme triviale, adică de rând, banale) îl consider irelevant în relația cu tema abordată și ultimul paragraf doar mi-ar putea demonstra cele menționate mai sus.
Cu respect!
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Conform legii in vigoare, ca si persoana fizica ai dreptul sa iti montezi camere de supraveghere acasa, dar acestea nu trebuie sa fie indreptate spre o alta locuinta din jur sau spre un spatiu public; de asemenea, prezenta camerelor de supraveghere trebuie semnalata intr-un loc vizibil.
Gasiti detalii in link-urile atasate.
www.avocatnet.ro/articol_516...
[ link extern ] /

Urmati sfatul domnului avocat.

Alte discuții în legătură

Doresc sa se demonteze o camera de supraveghere Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Unde lucrez este o cladire catre strada, sub care trece intrarea din strada si da in spatele cladirii intr-o curte. In aceasta curte mai este o ... (vezi toată discuția)
Vecinul imi filmeaza copilul minor si sotia peste gard. buna ... iLL357 iLL357 Vecinul imi filmeaza copilul minor si sotia peste gard. Buna ziua, detin un teren imprejmuit cu gard de plasa de 2m si plasa de umbrire peste. Vecinul si-a ... (vezi toată discuția)
Vecinul ma hartuieste si ma filmeaza Darcleu Darcleu Buna ziua, de 4 ani s-a mutat o familie langa noi. Au inceput cu procese pentru pamant, ne-au trimis sanepidul pentru cocina de porci,controale pentru fosa ... (vezi toată discuția)