avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Detin un garaj sub bloc, care are peretele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Detin un garaj sub bloc, care are peretele exterior ...

Buna seara,

Detin un garaj sub bloc, care are peretele exterior pe latura blocului. Un vecin, fără sa ma întrebe dacă sunt de acord, a gletuit peretele exterior pentru a fi mai estetic pe banii (și meseriașii lui), iar acum are pretenția ca eu sa plătesc 80% din sumă. Este legal?
Cel mai recent răspuns: nemernicu91 , utilizator 10:06, 26 Septembrie 2023
Nu este legal, nu trebuie sa-i platiti nimic.
El zice ca e garajul meu, implicit și peretele, și cum sa vorbească cu vecinii pt asta

latka a scris:

Nu este legal, nu trebuie sa-i platiti nimic.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti-i sa citeasca legea, prima data, peretii exteriori sunt parte comuna a tuturor, din acel bloc :

Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
c) clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
d) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;
..............................
[ link extern ]

nemernicu91 a scris:

Buna seara,

Detin un garaj sub bloc, care are peretele exterior pe latura blocului. Un vecin, fără sa ma întrebe dacă sunt de acord, a gletuit peretele exterior pentru a fi mai estetic pe banii (și meseriașii lui), iar acum are pretenția ca eu sa plătesc 80% din sumă. Este legal?



Dacă există asociație de proprietari, potrivit art. 85 din legea nr. 196/2018:

„ Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la
proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service,
reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de
construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea
tehnică a construcției și în acordul de asociere: ............................ fațadele..............”


Adică dacă vrea să pretindă o cotă din contravaloarea lucrărilor efectuate, trebuie să se adreseze asociației de proprietari.
Șiu reprezentanții asociației ce răspuns să-i dea.
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
robert1958, utilizator
Asa stiam și eu, ca tot ceea ce ține de fațada unui bloc, este parte comună cu toți locatarii. Dacă voiam eu sa îl gletuiesc singur din banii mei, era decizia mea, fără așteptări din partea vecinilor. Dar dacă el locuiește la parter, și a luat decizia de a reface și aceea fațadă (pe lângă faptul ca si-a izolat peretii exteriori), nu cred ca mai ține de mine.

Alte discuții în legătură

Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului andreiSRR andreiSRR Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului. Ce conditii ar trebui sa indeplineasca proprietarul unui apartament intr-un bloc care ar dori sa-si ... (vezi toată discuția)
reparaȚia faȚadei blocului (din dreptul apartamentului meu) trebuie fĂcutĂ de mine sau de cĂtre asociaȚie? Criticul Criticul Bună seara! În urma unei furtuni puternice a căzut in dreptul unui dormitor al apartamentului meu, o porțiune din fațada exterioară a blocului. Mi ... (vezi toată discuția)
Fatada balcoane Alex Vanju Alex Vanju Bună seara! Am o întrebare legată de fațada balconului, adică mașina parcată într-o parcare amenajată, mai exact în curtea blocului de sub ... (vezi toată discuția)