avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua!
In hotararea mea de divort scrie ca obliga reclamantul la plata unei pensii de intretinere pentru minori in cuantum de 33% din venitul minim, pentru ca atunci nu avea servici.Acum este angajat, imi plateste pensie(cat zice el ca trebuie), dar as vrea sa stiu cum as putea sa fac sa-mi vireze de la firma unde lucreaza pensia alimentara.Unde lucreaza el se maresc salariile la 6 luni si iau si diverse prime.Eu mereu tb sa il sun si sa-i spun ca trebuie sa mareasca pensia pentru ca i s-a marit salariul.Se poate solicita in instanta pensie la toate veniturile?Sincera sa fiu si salariu cred ca este mai mare, dar nu stiu exact.De asta va intreb daca as putea sa solicit in instanta sa-mi vireze societatea de unde lucreaza pensia alimentara si daca se poate la toate veniturile(primele sunt considerabile).Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:33, 29 Ianuarie 2010
cereti in instanta majorarea pensiei si stabiliti exact si modalitatea de plata a ei.
Consider ca cea mai sigura metoda este sa solicitati in instanta majorarea pensiei alimentare, actualmente calculata la venitul minim, in viitor calculabila la venitul salarial realizat.
Cu aceasta atingeti doi iepuri: 1 stabilirea unui procent la veniturile salariale, 2. executarea silita din oficiu a noi hotarari, care va fi comunicata societatii angajatoare.

Deci, ceea ce vreti dvs. este perfect realizabil.

p.s. Consider si ca stabilirea pensiei in procent, si nu in suma fixa (33% din venituri in loc de 300 de lei), nu este o practica legala a instantelor judecatoresti.
Inteleg ca are, pentru mame, avantajul de a nu trebui sa promoveze periodic actiuni de majorare.
Insa dezavantajele in acest caz sunt mult mai mari, exact cum povestiti si dvs.:
- mama nu are cunostiinta niciodata cati bani are de primit, si nu poate verifica daca este prejudiciat copilul sau nu.
- stabilirea bazei la care se aplica procentul nu este clara (nici in hot. jud., nici in legislatie), si ramane de multe ori la latitudinea contabilului (in cel mai fericit caz) societatii la ce anume aplica procentul, uneori uitand sa il aplice la prime (fara ca mama sa isi dea seama, chiar)
- cunosc societati comerciale care refuza sa execute o astfel de pensie alimentara stabilita in procent, pe motiv ca suma de executat nu este clara.
mai sunt si alte motive, dar acestea sunt principalel pentru care recomand chiar si mamelor sa obtina stabilirea pensiei in suma fixa, calculata de judecator prin aplicare procentului legal la media veniturilor din ultimele 6 luni. Urmeaza ca mama, din 6 in 6 luni, sa promoveze majorare pentru a acoperi urmatoarele 6 luni, s.a.m.d.
Stiu ca pare laborios, insa actiunile privind pensia alimentara sunt scutite de taxa de timbru, si se pot judeca in lipsa.

Evident, dvs. veti face cum va este mai usor. Principala sustinere din actiunea dvs. de majorare trebuie sa se bazeze exect pe faptul ca vechea pensie era stabilita la minim, si nu la venitul realizat.
Si, sa nu uitati sa mentionati si ca nevoile minorilor au crescut, proportional, pentru a justifica o majorare a pensiei.
POT CERE PROCENTUAL LA VENITUL INCASAT?ADICA, PE LANGA SALARIU SI PRIMELE?
(Va rog sa nu mai scrieti tot mesajul cu litere mari, este foarte greu de urmarit.)

Dvs. puteti cere procent din venitul salarial (incluzand primele).
Daca le veti obtine sau nu, sincer cred ca depinde de instanta. Desi la cele mai multe instante se includ si primele, sunt si situatii in care nu se includ(dese in exeprienta mea, cam 20% sa zic).
Fiecare judecator vede in mod diferit lucrurile (chiar si in cadrul aceleiasi judecatorii am vazut judecatori care includ primele in baza de calcul a pensiei, si judecatori care le exclud, dupa cum considera sau dupa cum sunt convinsi de parti sau de avocati).
Cel mai adesea, se va stabili procent din veniturile salariale, in general acestea incluzand si primele (dar asta depinde si de contabilul de la unitate).
Am vazut insa si procent din veniturile salariale cu caracter de continuitate, traditional asta insemnand excluderea primelor "ocazionale".
Eu m-as bate pentru pensie in suma fixa, calculata la media TUTUROR veniturilor din ultimele 6 luni, sau macar sa NU apara in hot. "procent din veniturile salariale cu caracter de continuitate", si nici "procent din salariu", ci "procent din veniturile salariale".
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
Va multumesc frumos.As indrazni prea mult daca v-as intreba daca aveti vreun model?

Alte discuții în legătură

Cuantum pensie de intretinere Se poate cere instantei ca pensia alimentara pentru minor sa fie stabilita nu ca o valoare fixa in lei ci ca o proportie de 1/4 din venitul lunar, avand in ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara cris87 cris87 buna ziua sunt intr-un proces de stabilire a paternitatii,nu am avut inca prima infatisare...insa vroiam sa va intreb pentru a fi pregatit,cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)