avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Tatal meu (mort de 20 ani, facuta deja ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Tatal meu (mort de 20 ani, facuta deja succesiunea ...

Buna ziua.
Tatal meu (mort de 20 ani, facuta deja succesiunea dupa el) a avut un baiat inainte de a se recasatori cu mama (prima sotie a lui a decedat cu mult timp in urma, pe timpul lui Dej). Dupa recasatorirea tatalui cu mama mea, impreuna au cumparat un apartament. Fratele meu vitreg a primit partea cuvenita la moartea mamei lui (din averea comuna a tatalui cu prima sotie). La moartea tatalui meu s-a facut succesiunea si fratele meu vitreg si-a primit partea legala de mostenire de la tatal lui (si al meu). Mama mea e foarte batrina si mai are putin de trait. Are dementa. Eu sint singura care am grija de ea de zeci de ani (cu martori, dovezi).
(1) Cind mama mea va muri fratele meu vitreg va putea sa invoce rezerva succesorala la succesiune si sa aiba drept de mostenire din apartamentul mamei? El nu a avut grija de mama mea, nu a interactionat niciodata cu ea; eu fiind singura care a avut grija de mama mea si de apartament in toti anii – cu acte si dovezi (nici macar la moartea tatalui nostru nu a contribuit cu nimic la mormintare, eu am platit toata mormintarea). Mentionez ca el era minor cind tatal meu s-a recasatorit cu mama mea dar era in grija bunicilor lui dinspre mama (tatal meu era tot timpul plecat cu lucrul si fratele meu impreuna cu mama lui locuiau la parintii mamei lui) si avea pensie de mostenitor dinspre mama lui (dupa decesul mamei lui).
(2) La succesiune va trebui sa mentionez existenta lui sau voi putea sa ma declar singura mostenitoare?
(3) Mama mea a facut un testament legal (la notar, inainte sa aiba boala mentala) in care m-a desemnat singura mostenitoare. Acest testament are valoare in fata unei pretentii succesorale din partea fratelui meu vitreg?
(4) Daca el pretinde parte dinspre mama mea (mama lui vitrega) ce as putea face eu din punct de vedere legal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:54, 27 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fratele vitreg nu isi mosteneste decât părinții biologici, nu este moștenitor al mamei dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă este frate după tată.
El nu are ce să să caute la moștenirea după mama dvs. pentru că nu este rudă cu ea (are altă mamă).
Sunteți singura moștenitoare a mamei dvs. (dacă nu există alt copil născut sau adoptat de ea).
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea mostenirii camyyb camyyb buna seara..mama e recasatorita iar urma acestea casnicii a avut un alt fiu.noi suntem 2 frati vitregi.tatal vitreg de putin timp a decedat,lasand in urma un ... (vezi toată discuția)
Succesiune Maryzin Maryzin Buna ziua! As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire. Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenire rrizou rrizou Buna ziua Help!!! Lipsesc din tara de 22 de ani si am parere de lucruri numai ca vizitator. Sint in judecatorie cu fiica de la al doilea soti al mamei ... (vezi toată discuția)