avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am si eu o intrebare, probabil ca sa mai raspuns, dar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am si eu o intrebare, probabil ca sa mai raspuns, dar eu nu am ...

Am si eu o intrebare, probabil ca sa mai raspuns, dar eu nu am gasit raspunsul.
Eu am o propietate de 39m patrati la parterul unui imobil. Am fost plecati din tara, si la revenirea in tara, am gasit blocul mansardat, si pe noi nu ne-a intrebat nimeni, nu ne-am dat acordul pentru masardarea acestuia, desi administratorul actual ,putea sa ne contacteze.
Acuma intrebarea mea este:
Asociatia de loctari a vandut spatiul de deasupra etajului 4?
Banii incasati, daca spatiul a fost initial vandut pentru a putea fi construit, trebuiau pusi in fondul public al propietarilor de apartamente?
Sau erau obligati sa renoveze casa scarilor, sa izoleze peretii exteriori a i blocului, etc.?
In cazul meu, nu sa facut nimic din toate acestea, tencuiala de pe peretii exteriori ai blocului este cazuta in proportie de 50% de jur imprejur al propietatii mele, Casa scarilor de la parter unde se afla propietatea mea, este jalnica, vecina din fata usii mele si-a facut un sanctuar.
Au pus un linoleum pe jos in holu scari, ca sa nu se mai vada cimentul rupt.
Deci, prin urmare, i-mi dau seama ca daca spatiul de deasupra blocului a fost vindut de asociatia de locatari, pentru a se constui mansarde, atunci asociatia are obligatia de a pune acesti bani in renovarea blocului.
Ma refer a fi izolat blocul, si nu numai cei trei sau patru propietari care am inteles ca ei singuri si-au izolat apartamentul.
Astept raspunsul dumneavoastra cat mai repede cu putinta.
Cu atentie,

Liliana
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 20:19, 27 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. aveti dreptate, dar trebuie sa mergeti la asociatie, eventual si cu alti proprietari (care probabil ca cunosc deja in ce conditii s-a cedat terasa blocului celui care a construit mansarda (dezvoltatorul).
Conform prev. legale , trebuia sa vi se ceara in mod expres acordul, pentru ca efectiv ati cedat o parte din proprietatea comuna.
Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea
condominiilor:
...............................
Art. 36. - Schimbarea destinaţiei proprietăţii comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiţii normale a condominiului de către toţi proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obţinerea prealabilă a acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor necesare prevăzute de legislaţia în vigoare, emise în condiţiile legii de instituţiile/autorităţile abilitate în acest sens.

Mai cititi si:
CAPITOLUL IV Încetarea destinaţiei folosinţei comune pentru părţile comune din condominiu
Art. 43. - (1) Părţile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosinţă exclusivă
numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosinţă exclusivă se adoptă cu acordul tuturor
proprietarilor din condominiu şi ai cotelor-părţi indivize.
(3) Atribuirea în folosinţă exclusivă se face în baza unui contract încheiat între
asociaţia de proprietari şi proprietarul căruia i se atribuie în folosinţă exclusivă
partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12
luni şi poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părţi şi cu respectarea
prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obţinute din atribuirea părţilor comune în folosinţă exclusivă
respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.
Art. 44. - (1) Încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune
din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor
din condominiu.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) devin aplicabile dispoziţiile privitoare la
coproprietatea obişnuită. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se
poate realiza numai cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu.
(3) Constatarea încetării destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile
comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari
adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
(4) Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezultă din încetarea
destinaţiei folosinţei comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară
pe baza documentaţiei cadastrale întocmite în acest scop.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică părţilor comune din condominiu
pentru care nu poate înceta destinaţia de folosinţă comună, întrucât poate
afecta buna funcţionare a condominiului şi pot fi lezate drepturile celorlalţi
proprietari.
(6) Înscrierea în cartea funciară ca unitate individuală distinctă a părţilor de
folosinţă comună pentru care încetează această destinaţie, potrivit dispoziţiilor
legale, implică parcurgerea următoarelor etape:
20
a) emiterea hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari prin care se
constată încetarea destinaţiei de folosinţă comună;
b) recepţia documentaţiei cadastrale pentru recalcularea cotelor-părţi
indivize, în vederea scoaterii din părţile de folosinţă comună;
c) încheierea actului în formă autentică prin care toţi proprietarii din
condominiu îşi exprimă acordul pentru încetarea destinaţiei de folosinţă
comună şi pentru diminuarea corespunzătoare a cotelor-părţi din proprietatea
comună.

..............................................................

Daca cei de la asociatie nu va dau toate documentele cerute, o sa trebuiasca sa apelati la serviciile unui avocat care va deslusi toata tarasenia - probabil in instanta.
Nu trebuie sa va ocupati singura de aceste demersuri, ci impreuna cu o parte dintre vecini, care ar fi si dansii interesati de aceasta chestiune.
Sa stiti, ca nu sunt bani putini in joc !
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reclamati asociatia la primaria de care apartineti.
Asta nu am mai auzit sa construiasca asociatia un etaj si sa nu stiti.
Reclamati si la inspectoratul de stat in constructii sa verifice cine ce a facut si daca au autorizatii.
Cand mai fac sedinte mergeti si dv si schimbati conducerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiltratie apa ploaie de la terasa vecin cgm71277 cgm71277 Buna ziua, Locuiesc la etajul 9 al unui bloc nou construit. Apartamentul de deasupra mea este un apartament mansardat si are in propietate si o terasa mare, ... (vezi toată discuția)
Demolare perete din cărămidă dintr-un spatiu comercial daniel26101980 daniel26101980 Detin un spatiu comercial situat la parterul unui bloc, cu regim de P+3, anul construirii 1983. Blocul este construit din caramida cu goluri si din stalpi/ ... (vezi toată discuția)
Acoperisul unui bloc -raspundere comuna? noumembru noumembru buna dimineata, am si eu o intrebare: in cazul unui bloc pe care s-a efectuat mansardare (iar in podul mansardelor au acces doar locuitorii acestora), mai ... (vezi toată discuția)