avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Speta recuperare debit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Speta recuperare debit

In anul 2005, o societate X a inchiriat un spatiu comercial cu teren aferent, teren pe care a construit o extindere a spatiului initial, avand obligatia de a incheia, in nume propriu, contracte cu furnizorii de utilitati. In iunie 2007, constructia realizata pe terenul inchiriat a fost vanduta locatorului prin factura fiscala (fara contract, fara proces-verbal de predare-primire), activitatea incetand efectiv, in octombrie 2007, moment in care s-a inchis punctul de lucru. In martie 2009, noii chiriasi au anuntat societatea X ca are de ridicat facturi de utilitati emise de Y la adresa spatiului respectiv. Mergand la societatea Y si cerand explicatii, reprezentantului societatii i s-a spus ca are un debit de 22.000 lei, ce rezulta din valoarea consumului de energie electrica si penalitatile aferente, neputand cere incetarea contractului pana la achitarea debitului. Facand o sesizare catre Y, prin care se solicita recalcularea debitului pana la data inchiderii punctului de lucru, acestia au raspuns ca X avea obligatia de a anunta furnizorul de energie electrica in momentul incetarii contractului de inchiriere si, in consecinta, societatea este obligata sa plateasca un debit de 23.233 lei, calculat pana in momentul rezilierii contractului de furnizare a energiei electrice pentru neplata pe 22.06.2009. Dosarul a fost transmis recuperatorilor de debite, zilele trecute primind o notificare prin care i se aducea la cunostinta ca trebuie sa se achite o suma de 32.399 lei.
Proprietarul spatiului a spus ca se va ocupa de toate demersurile pentru a face transferul bransamentului existent catre noii chiriasi, insa acestia si au deschis bransament nou, dar au consumat energie electrica si din bransamentul societatii X, acest lucru rezultand din facturile de regularizare a consumului emise in numele societatii X.Mentionez ca, la predarea spatiului nu s-a incheiat niciun proces-verbal de predare-primire. #-o
Daca societatea X plateste tot debitul, poate sa se indrepte pe cale judecatoreasca impotriva noilor chiriasi sau a proprietarului pentru recuperarea lui?
Ce solutii credeti ca ar exista la o asemenea speta?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 21:14, 29 Ianuarie 2010
Societatea X ar putea chema in garantie, in situatia existentei unui proces, dupa caz, fie noii chiriasi, fie proprietarul spatiului in litigiu, sau ambii.

Nu stiu cat de valabila este "vanzarea-cumpararea" constructiei "chiriasilor", pentru ca daca nu exista contract autentificat la notar, vanzarea este nula...dar banuiesc ca exista un contract de inchiriere.Apoi... s-a vandut constructia dar terenul de sub constructie sau/si folosinta restului de teren?

Situatia nu este prea clara cu Y...furnizorul de utilitati.Daca a inregistrat debite mari pe respectivul bransament (indiferent de utilizator-sa zicem), de ce nu a suspendat furnizarea acestora?

X la randul ei ar trebui sa notifice utilizatorii (chiriasi/proprietari/noii chiriasi-dupa caz) cu privire la existenta acestui debit si cu privire la o eventuala cerere de chemare in garantie a acestora, daca se va ajunge la un proces.

Daca nu exista dovezi scrise cu privire la "drepturile si obligatiile" fiecarei parti implicate in producerea acestui debit, va fi greu sa dovediti cine a beneficiat direct de serviciile furnizorului de energie electrica...dar nu imposibil :)

Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie preluare contract curent la cumpararea unei proprietati gabivoch gabivoch Buna seara, Am cumparat acum aproape 1 an un teren de 260 mp cu o constructie pe el, cladirea fiind aproape prabusita. Acest teren a fost parte a unui teren ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am un spatiu comercial inchiriat unei societati comerciale. ... AmiNiculae1 AmiNiculae1 Buna ziua, Am un spatiu comercial inchiriat unei societati comerciale. Exista contract de inchiriere semnat de ambele parti, este inregistrat la Anaf. In ... (vezi toată discuția)
Raspunderea proprietarului cornelia1973 cornelia1973 O societatea comerciala are in proprietate mai multe spatii comerciale situate la parterul blocurilor . Aceste spatii sunt inchiriate catre alte persoane ... (vezi toată discuția)