avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul mostenitorului de a locui in apartamentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul mostenitorului de a locui in apartamentul mostenit

Mama si tata au cumparat impreuna apartamentul in care locuiau. Dupa decesul lui tata, s-a facut succesiunea dupa tata, conform legii, eu si fratele meu avand dreptul la cate 3/8 din apartament. Fratele meu este plecat demult din țară, iar mama locuieste singura in tot apartamentul, nepermitandu-mi sa stau cu ea in aceasta locuinta, desi am si adresa de buletin tot aici. De ani de zile locuiesc cu chirie, dar acum, din cauza varstei si a sanatatii precare, mama are nevoie de ingrijire permanenta, asa ca sunt in situatia absurda de a plati atat o ingrijitoare (a carei treaba o puteam face si eu fara probleme), cat si o chirie pentru unde locuiesc, pentru ca mama sustine ca este doar casa ei si nu am dreptul sa stau acolo. Apartamentul este foarte spatios, ar fi loc chiar si pentru doua familii, dar ea nu accepta sa locuiesc acolo. Care sunt drepturile mele in acest sens, de a ocupa un spatiu din acest apartament? Ce obligatii are mama in aceasta situatie, cand imi refuza drepturile de mostenitor legal? Ce pot face legal pentru a-mi revendica dreptul de a locui in apartament, in calitate de mostenitor?
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2023
pensioara, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:16, 30 Septembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
va trebui sa cereti partajul daca doriti sa va luati partea, alta cale nu e daca mama nu va lasa sa locuiti.
II puteti spune asta, ca daca nu are banii pt cota dva, sa va lase sa stea daca nu vrea sa schimbe casa la varsta asta.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problemele de sănătate ale mamei nu-i afectează cumva și discernământul? Dacă e cazul, puteți să vă adresați instanței pentru punerea sub interdicție și numirea dumneavoastră ca tutore. În această situație, dumneavoastră veți decide pentru ea.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e doar casa ei (sunteți 3 cooroprietari) dar, realitatea este că, până la partaj, ea, in calitate de soție supraviețuitoare, are un drept de abitație asupra ap.
Acest drept poate fi însă restrâns la cererea oricăruia dintre moștenitori.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Ba da, are probleme in acest sens.
"Acest drept poate fi însă restrâns la cererea oricăruia dintre moștenitori."

cum se poate restrange acest drept la cererea mostenitorilor? pe ce cale?

Alte discuții în legătură

Mostenire ionel_david ionel_david buna ziua ,vreau sa stiu care ar fii cel mai indicat lucru sa il fac eu in urmatoarea situatie pentru a fii unicul mostenitor al unei case pentru ca asa ... (vezi toată discuția)
Pot sa-mi internez mama la camin de batrani avand clauza de habitatie viagera? novacmonica novacmonica Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu un raspuns. Am dobandit apartamentul prin act de vanzare-cumparare de la parinti din 1999. Parintii si-au rezervat ... (vezi toată discuția)
Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)