avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa-mi internez mama la camin de batrani avand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa-mi internez mama la camin de batrani avand clauza de habitatie viagera?

Buna ziua,

Doresc sa ma ajutati cu un raspuns. Am dobandit apartamentul prin act de vanzare-cumparare de la parinti din 1999. Parintii si-au rezervat dreptul de habitatie viagera. In 2003 tatal meu a decedat. De atunci o ingrijesc pe mama mea, care este foarte bolnava si din ce in ce mai necooperanta. Este invalida si a cazut la pat. Fiind foarte corpolenta, nu cred ca mai pot mult timp sa fac fata situatiei. Am in vedere un camin de batrani unde ar fi bine ingrijita. Dar am si un frate care abia asteapta sa puna mana pe apartament dar de parinti nu i-a pasat niciodata. Credeti ca ar avea castig de cauza daca mama nu ar mai locui in acest apartament, ci la camin, tinand cont de clauza?
Va multumesc, toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: novacmonica , utilizator 19:01, 23 Mai 2018
Sunt doua lucruri distincte.
Mama dvs ca titulara a dreptului de abitatie poate locui unde doreste si are dreptul sa inchirieze locuinta, veniturile din chirie pot fi folosite oricum, inclusiv pentru plata asistentei care s-ar datora daca locuieste la un camin de batrani.
Faptul ca mama locuieste acasa sau la camin nu face nici o diferenta in privinta pretentiilor fratelui dvs dupa moartea acesteia. Aceste contracte pot fi considerate donatii deghizate si se poate cere reductiunea in favoarea mostenitorilor rezervatari dupa decesul vanzatorului. Are intr-adevar relevanta daca la momentul acela veti putea demonstra sau nu plata pretului vanzarii, mai putin important unde a locuit mama. Daca nu a existat un pret real platit, atunci este donatie, evident. Clauza este de abitatie, nu de intretinere, abitatia nu constituie plata pretului.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
CaraD, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Un pret real platit, nu a existat. Exista o suma in contract, dar nu si o chitanta. Deci daca este donatie, as putea avea probleme? Si nu sunt sigura ca mama chiar ar dori sa fie ingrijita la camin si nu acasa. As putea plati asistenta pentru acasa, dar imi trebuie interna si nu avem spatiu. Sunt doar 2 camere iar eu locuiesc tot cu mama si cu sotul. Nici serviciul nu imi mai permite sa fac fata situatiei. Nu se pune problema inchirierii. Eu si sotul nu avem unde locui in alta parte. Va multumesc mult.
Donatia este supusa reductiunii in favoarea mostenitorilor rezervatari. Presupunand ca (1) singurii rezervatari sunteti dvs si fratele, si (2) singurul bun pe care mama il lasa mostenire este acest apartament, atunci dupa decesul doamnei, cei doi frati au dreptul dupa lege fiecare la jumatate din apartament. Avand in vedere donatia catre dvs, aceasta se supune reductiunii pana la cotitatea disponibila care este 1/2 din cota legal cuvenita rezervatarului, adica fratele primeste 1/4 si dvs primiti 3/4 din apartament.
Intr-un mod foarte simplificat, cam aceasta ar fi situatia.
Va multumesc frumos. Am stat linistita atata timp, crezand ca situatia este clara si ca sunt proprietara. Ce-mi spuneti dvs. ma ingrozeste pur si simplu. Ma bucur totusi ca v-am intrebat. Numai bine va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)
Mostenire ionel_david ionel_david buna ziua ,vreau sa stiu care ar fii cel mai indicat lucru sa il fac eu in urmatoarea situatie pentru a fii unicul mostenitor al unei case pentru ca asa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)