avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce implica o cerere de sanctionare a vinovatilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce implica o cerere de sanctionare a vinovatilor?

Buna ziua,
1. Daca intr-o cerere de chemare in judecata pe langa obligatia de a face cer si sanctionarea vinovatilor la ce trebuie sa ma astept? Ma gandesc in special la toate costurile adaugate cu acest cap de cerere pe langa cele stiute de mine (taxa de timbru si onorariu).
2. Daca conform L.196/2018 compartimentul din primarie trebuia sa aplice sanctiuni si nu a vrut, pot sa cer instantei aplicarea sanctiunilor?
3. Ce implica cererea de sanctionare a vinovatilor daca am acte doveditoare? Mai trebuie ceva? Se investigheaza?
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
gev, utilizator
Cel mai recent răspuns: gev , utilizator 08:26, 13 August 2024

@ gev

Potrivit prevederilor art. 102 alin. 3 din Legea 196/2018, constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
a) de către Inspectoratul de Stat în Construcţii în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. f), g) şi h);
b) de către primari sau de împuterniciţii acestora sau de către Poliţia Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) şi o)-s);
c) de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice sau, după caz, de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. n).

Instanţa este o instituţie cu atribuţii jurisdicţionale şi nu de constatare a unor pretinse contravenţii.
Multumesc.
Dar ce fac daca primariile refuza sa sanctioneze presedintele asociatiei. Mi-au comunicat sa ma adresez instantelor de judecata. Presedintele asociatiei spune ca a comunicat primariei ca legea e proasta si nu vrea sa o respecte.
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
gev, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Altele sunt instantele de judecata, cele de contencios administrativ, conform legii contenciosului administrativ.
[ link extern ] .
gev a scris:

Multumesc.
Dar ce fac daca primariile refuza sa sanctioneze presedintele asociatiei. Mi-au comunicat sa ma adresez instantelor de judecata. Presedintele asociatiei spune ca a comunicat primariei ca legea e proasta si nu vrea sa o respecte.

Locuiti cumva in sect 2? Pt ca ceea ce spuneti dv mi se intampla identic si mie! De 3 ani tot semnalez la primărie și la poliția locală numeroase încălcări ale legii 196/2018 de catre presedinte/cex si tot ceea ce fac aceste autorități este sa-mi dea doar niste răspunsuri inepte care demonstrează pur si simplu incompetenta si ANALFABETISM FUNCTIONAL. Nici vorba despre rezolvarea situatiilor semnalate, in spiritul si litera legii cf OG 27/2002 si OG 33/2020. La sesizarea ca admin își desfășoară activitatea ilegal întrucât nu are atestat valabil (este expirat de 7 ani), poliția locală ma trimite la primărie și primăria imi raspunde ca este valabil pe perioada nelimitată întrucât este obținut în baza legii 230/2007!!!! Nu toti avem bani, nervi si sanatate sa ne luptăm ani de zile în instanță pt că niste autorități publice refuză să aplice legea. De multe ori după 2-3 ani de proces hotararea definitivă nici nu-și mai produce efectele deoarece devine caducă. Salariile încasate ilegal nu se mai dau inapoi, fondurile colectate ilegal nu se mai dau inapoi. Deci reclamantul ramane cu timpul pierdut, cu nervii distruși si uneori chiar si cu banii pierduti, întrucât nu toti judecătorii inteleg si aplica corect legea 196/2018, o lege atât de proasta încât avocații se contrazic intre ei si judecătorii dau soluții diferite la spețe identice. Dacă autoritățile sesizate si-ar face datoria cf legii și ar aplica amenzi, va garantez 100% ca in secunda următoare persoana sancționată ar respecta întocmai legea și conducerile asoc de propr nu ar mai comite atatea abuzuri. Eu le-am făcut plângere penală funcționarilor din primărie, poliției locale și însuși primarului pt abuz in serviciu - art 246 Cod penal, iar adminului plângere penală pt exercitarea fara drept a unei profesii. Intenționez să mai fac o plângere penală pt alcătuirea unui grup infracțional si favorizarea infractorului, grup alcatuit din: președinte + cex care au angajat ilegal adminul, funcționarii din primărie care susțin ca admin îndeplinește condițiile legii, cenzorul care trebuia să verifice LEGALITATEA actelor, pol loc care in loc sa sancționeze infracțiunea ma trimite la primărie și primarul căruia i-am semnalat neîndeplinirea atribuțiilor de catre funcționarii din subordine si nu a luat nicio măsură.

gev a scris:

Multumesc.

Ultima modificare: Marți, 13 August 2024
prettydaniola, utilizator
Nu locuiesc in sectorul 2, locuiesc intr-un oras din provincie.
In acest moment am si eu doua plangeri penale impotriva acestor persoane, se face anul de cand sunt depuse si inca nu am fost chemat sa dau declaratie. Sperante minime ca se rezolva ceva.
Am fost calomniat in diferite moduri, am suportat din buzunarul meu costurile cu procesele. Am un proces de anulare hotarari AG in care paratul a recunoscut fapta si totusi sunt 8 ( OPT ) amanari de sentinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am facut o sesizare la primaria cluj in legatura cu unele abateri ... Waters Waters Am facut o sesizare la Primaria Cluj in legatura cu unele abateri de la legea 196/2018 in cadrul asociatiei in care locuiesc. Ca urmare, Primaria mi-a trimis ... (vezi toată discuția)
Abandon gambette gambette Persoana aleasa presedinte al asociatiei incadrul AG a proprietarilor semneaza procesul verbal al AG., insa dupa adunarea generala renunta tacit nu ... (vezi toată discuția)
Amenzile aplicate conform legii nr. 196/2018, art. 102, se aplică și în cazul în care se încalcă doar un singur articol sau o literă din articolele 56-58 din aceeași lege ? flory_mr flory_mr PRIMĂRIILE SUNT OBLIGATE SĂ DEA AMENZI PREȘEDINTELUI ȘI MEMBRILOR COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ ACEȘTIA ÎȘI ÎNCALCĂ ... (vezi toată discuția)