avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta - ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta - Concediu ...

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta
- Concediu medical initial -cod 01 emis de medicul de familie data de acordare 18.09.2023 -4 zile (corect), de la 16.09.-19.09.2023.
Nu am regasit in normele de aplicare ale concediilor medicale nici un articol care sa faca referire la acest mod de completare.
Am luat legatura cu Casa de sanatate -concedii medicale si mi-a sugerat sa iau legatura cu medicul de familie pentru a corecta eroarea, pentru ca voi avea probleme cu validarea declaratiei 112,. Am luat legatura cu medicul de familie, insa nu am gasit intelegere, spunandu-mi ca medicul sef de la casa a spus ca e corect.
Cum as putea proceda legal? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: herminav , utilizator 08:02, 5 Octombrie 2023
Ordin nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform normelor, se poate elibera un certificat medical "initial" cu retroactivitate de 24 de ore. Avand in vedere ca data inceperii concediului medical e sambata, iar data acordarii e luni, dar dupa 48 de ore, se pare ca e o situatie ambigua.
Angajatorul are dreptul sa refuze la plata indemnizatia aferenta acestui concediu medical acordat retroactiv.

V-as sfatui, daca este posibil, sa luati legatura cu persoana de la angajator care se ocupa de declaratia 112 si sa o rugati sa faca verificarea in D112 pentru acest caz, eventual sa ia legatura cu casa de sanatate pentru a verifica daca e corecta completarea actuala. Daca nu, sa mai incercati tot dvs. sa aflati un raspuns de la casa de sanatate.
E un caz clar de cum interpreteaza casa de sanatate prevederile de mai jos.

Ordinul nr.15/2018 - normele de aplicare a OUG nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 9
(1) Certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.
(2) În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical „iniţial“.
(3) Pentru certificatele medicale „în continuare“, data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în situaţia în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime prevăzute la art. 20 alin. (1) şi art. 24 alin. (2), cu consemnarea în mod corespunzător în planul de urmărire a evoluţiei bolii.
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
e) în caz de carantină;
f) pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.
g) în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, potrivit legii; ...
Buna ziua!
Va multumesc! S-a rezolvat dupa lungi negocieri cu medciul de familie pentru corectare.
Normal ca D112 era cu eroare de atentionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical JMDR JMDR Este corect sa pui la un cm initial data acordarii de 04.01.18 si concediul sa fie din 03.01.18-05.01.18(3zile)? Multumesc. (vezi toată discuția)
Concedii medicale bmariana bmariana Poate fi acordat retroactiv un concediu medical \"in continuare\", in cazul in care este necesar avizul medicului expert ? (vezi toată discuția)
Noi reguli de acordare a concediului medical cu aprobarea comisiei de expertiza? roxana_ramses roxana_ramses Va rog daca ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu acordarea CM cu aprobarea Comisiei de Expertiza (pentru neoplazii). Am citit in MO ca pentru CM ... (vezi toată discuția)