avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Majorarea suspendării permisului după contestație ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Majorarea suspendării permisului după contestație în Judecatoria

Bună ziua tuturor,

Pe 02.02 am fost oprit de politia rutiera pentru ca nu acordam prioritate pietonului. Am semnat și primit pe loc procesul-verbal. Am fost sancționat cu amendă de 870 lei și suspendarea dreptului de a conduce 60 de zile și reținerea permisului de conducere.

La data de 06.02 am depus contestatie la judecatoria pentru a solicita anularea sanctiunii.

In martie am dat testul de reducere a duratei de suspendare si mi s-a trimis o dispozitia de la politia rutiera care sa ma anunte ca suspendarea se reduce de la 60 la 40 de zile.

În aprilie, după cele 40 de zile de suspendare, m-am dus să-mi iau permisul de conducere de la poliție.

la data de 04.07 am primit hotărârea de la judecatoria că mi-a fost respinsă cererea.

Săptămâna trecută (septembrie), am fost la poliția rutieră pentru a solicita un cazier rutier pentru atestat și azi când mă întorc să iau cazierul rutier, ofițerul mi-a spus că pentru că am dat contestatie la judecatoria, acum majorează perioada de suspendare de la 60 de zile la 90 de zile (maximul prevazut de lege) si suspendarea a inceput din ziua in care au primit hotărârea de la judecatoria (08.09). Si mi-au retinut permisul de conducere si mi-au dat o dovada scrisa ca imi este suspendat dreptul de a conduce din 08.09 - 07.12.

Vreau să vă întreb:

1. Scopul meu de a face contestație în judecatoria a fost să încerc să salvez amenda. După ce am depus contestație la judecatoria, n-am solicitat poliției rutiere suspendarea suspendării și nu am solicitat recuperarea permisului de conducere. Pentru mine simt ca sunt pedepsit de doua ori, in martie-aprilie, nu aveam permisul de conducere si nu am condus dar acum trebuie sa stau din nou pe jos 3 luni.

Are dreptate politia ca dupa ce am depus contestație la judecatoria mi-a fost recuperat automat dreptul de a conduce chiar daca nu am solicitat expres politiei sa faca acest lucru?

2. Procesul verbal pe care l-am semnat si primit pe loc in data de 02.02, este scris sanctiunile pentru mine sunt cu suspendare de 60 de zile. Este legal ca poliția să majorează sancțiunea după ce nu am reușit să anulez procesul-verbal?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:49, 5 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati fost sanctionat cu 60 de zile pentru fapta prevazuta de art. 101 alin 3 litera e.
[ link extern ]

Probabil nu v-a fost luat in considerare examenul de reducere, care se da doar in primele 20 de zile de suspendare. Dvs. ati dat acel examen intr-o perioada in care nu aveati dreptul, nu trebuia sa-l dati atunci, ci dupa depunerea permisului. in urma pierderii procesului.
Prin depunerea contestatiei ati anulat perioada de suspendare, ea s-a reluat din momentul in care a trecut termenul de apel,si cele 30 de zile maxim, conform art. 118 .

Trebuia sa executati cele 60 de zile de suspendare si v-au dat inca 30 de zile pentru nedepunere permis la timp.
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
(la 27-07-2023, Alineatul (1), Articolul 118, Capitolul VIII a fost modificat de ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 254 din 21 iulie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 678 din 24 iulie 2023 )
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).

Din momentul inregistrarii la judecatorie a plingerii nu erati suspendat. Suspendarea a inceput de drept dupa incheierea procesului :

(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.
(4^1) Termenul de 30 de zile prevăzut la alin. (4) se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. În situația în care termenul se împlinește într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.
(4^2) În situația în care, la data de la care se reia executarea suspendării dreptului de a conduce, dreptul de a conduce este afectat deja de o altă suspendare a exercitării acestuia, perioada de suspendare care trebuie executată curge în continuarea perioadei de suspendare aflate deja în curs de executare.
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convențional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.
(6) Se consideră îndeplinită obligația de predare a permisului de conducere și în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliției rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.

Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

V-au anulat rezultatul testului, pentru ca l-ati sustinut intr-o perioada in care nu aveati dreptul.

Nu trebuia sa depuneti contestatie , daca erati decis sa dati testul, testul trebuie dat doar in perioada de suspendare, in primele 20 de zile.

Din pacate pentru dvs. e legal cum a procedat politia.
Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire permis suspendat pentru viteza stefanprisacariu stefanprisacariu Buna seara, Mi-a fost suspendat permisul 90 de zile pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h. Situatia este complicata, urmeaza sa ma mut din ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv de contraventie din alta localitate mihaidragos mihaidragos Buna ziua, am fost sanctionat abuziv de catre un agent din Jud. OLT si vreau sa contest PV. Stiu ca trebuie depusa la Judecatoria Corabia. Ce nu stiu este cum ... (vezi toată discuția)
Bună seara! anul trecut în luna iunie am condus peste limita ... Geopavel30 Geopavel30 Bună seara! Anul trecut în luna Iunie am condus peste limita legală fapt din care a rezultat reținerea permisului; am făcut contestație și ulterior apel ... (vezi toată discuția)