avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună seara! Anul trecut în luna Iunie am condus ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună seara! Anul trecut în luna Iunie am condus peste limita ...

Bună seara! Anul trecut în luna Iunie am condus peste limita legală fapt din care a rezultat reținerea permisului; am făcut contestație și ulterior apel iar pe data de 24.02.2021 s-a dat hotărârea definitivă (menținerea procesului verbal) pe portal însă eu am primit acasă hotărârea de-abia pe 26.05.2021. Am mers astăzi cu hotărârea să predau permisul și mi s-a spus că voi avea dosar penal deoarece am primit o amendă de circulație în luna Aprilie iar dreptul meu de conducere era suspendat din 24 Februarie până în 24 Iunie; ceea ce nu am înțeles este de ce aveam dreptul de conducere validat în sistem astăzi când am depus permisul și până la urmă care termen se ia în considerare, anume termenul pronunțării deciziei sau momentul în care eu am semnat că am primit-o? Mulțumesc
Pe data de 24.02.2021 trebuia sa predați permisul.
S-a judecat în lipsă și nu am știut

Duca Oana a scris:

Pe data de 24.02.2021 trebuia sa predați permisul.

Ati fost citat.
Suspendarea trebuia implementata dupa 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, daca nu ati predat permisul.
S-a judecat în lipsă și nu am știut

Unul din principiile fundamentale ale procesului civil prevede ca ”Părţile au obligaţia să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător, să-şi probeze pretenţiile şi apărările, să contribuie la desfăşurarea fără întârziere a procesului, urmărind, tot astfel, finalizarea acestuia.”
Daca pe dvs v-a interesat doar sa vi se restituie permisul dar nu ati urmarit finalizarea procesului, astea sunt consecintele.
ART. 118 OUG 195/2002
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii şi a sancţiunii contravenţionale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii se prezintă de către contravenient, personal sau prin reprezentant legal, la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator. La data prezentării dovezii înregistrării plângerii, unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator va efectua menţiunile în evidenţe şi va restitui permisul de conducere, reţinând dovada înlocuitoare.
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. Sancţiunea contravenţională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce îşi produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant legal sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliţiei rutiere, care îl va înainta unităţii de poliţie care îl are în evidenţă.
(6) Se consideră îndeplinită obligaţia de predare a permisului de conducere şi în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliţiei rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliţiei rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.
(8) În sensul prezentului articol, prin serviciu al poliţiei rutiere se înţelege serviciul poliţiei rutiere din structura unui inspectorat judeţean de poliţie, Brigada Rutieră din cadrul Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti sau biroul de poliţie autostrăzi din cadrul Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale din structura Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2021
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce este de facut in aceasta situatie, ... FlorinElv FlorinElv Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce este de facut in aceasta situatie, pasii la mine au fost: 1. Suspendare permis 30 de zile si primit dovada pt 15 zile ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv de contraventie din alta localitate mihaidragos mihaidragos Buna ziua, am fost sanctionat abuziv de catre un agent din Jud. OLT si vreau sa contest PV. Stiu ca trebuie depusa la Judecatoria Corabia. Ce nu stiu este cum ... (vezi toată discuția)
Predare permis hotărâre definitiva c0sminvl c0sminvl Bună ziua, am avut în proces pt depășirea vitezei încă din 2017, am pierdut la fond am facut apel, acum am pierdut și apelul hotărârea find definitiva ... (vezi toată discuția)