avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... venit din transferul proprietatii imobiliare prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

venit din transferul proprietatii imobiliare prin succesiune

Am si eu o intrebare: Am cerut iesirea din indiviziune si partajarea masei succesorale pt sotia supravietuitoare si cei 2 copii majori. Pentru a evita acea taxa de timbru de 3% am facut tranzactie la primul termen prin care in lotul mamei erau cuprinse toate imobilele si terenurile dobandite de pe urma sotului. Acum 2 zile primeste de la Finante decizia de impunere anuala prin care este obligata a plati 3850 ron impozit (1% din masa partajabila pt ca nu au finalizat suucesiunea in 2 ani). Doresc sa fac contestatie impotriva acestei decizii deoarece suma ceruta este una foarte mare pt a obtine o reducere. Ei au mers pe evaluarile notarilor, evaluari care sunt de pe vremea cand era boomul economic si aceste imobile respectiv un apartament si o casa la tara neterminata sunt supraevaluate. Ce as putea invoca pentru a obtine aceasta reducere, cum pot contesta evaluarile lor atata vreme cat mie nu mi s-a aratat modul de calcul sa stiu si eu daca evaluarea s-a facut in mod corect?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:35, 29 Ianuarie 2010
buna ziua!
si daca faceau succesiunea pe cale notariala nu plateau fix acelasi impozit?!
incercati sa aflati valoare de grila a masei succesorale si de la un BNP, si puteti face o comparatie.
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
ContSters97658, utilizator
Buna Ioana!
Asa este plateau si la notar peste onorariul acestuia dar nu reusesc sa obtin o copie de pe acest raport de evaluari. eu as vrea sa merg pe certificatele de atestare fiscala in baza carorar plateste impozit. Poate sunt mai mici si obtin o reducere desi slabe sanse la cat sunt de disperati cei de la finante
buna!
impozitul se plateste conform grilelor notarilor publici.
incearca sa faci o adresa catre un birou notarial si pe aceasta cale sa iti comunice valoarea de grila a imobilului.

ART. 77^1
Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.
(5) Camerele notarilor publici vor actualiza cel puţin o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
ContSters97658, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare garsoniera acinom acinom Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca in cazul in care revind o garsoniera ,pe care am cumparat- o in urma cu 6 luni, trebuie sa achit o taxa anume catre stat ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din transferul proprietatii laurstanga laurstanga Am o sentinta civila prin care mi se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit Adriana Irimia Adriana Irimia la transferarea dr de proprietate se plateste un impozit pe venit de 2 sau 3 %. Daca eu vand un imobil cu suma de 10.000E, iar in grila de la notar este min ... (vezi toată discuția)