In cazul unei femei care are pensie anticipata si opt ani vechime peste stagiul de 35 de ani cotizati, adica peste 41 de ani vechime, se poate iesi la pensie pentru limita de varsta? In prezent beneficiaza de pensie anticipata, dar conditia iesirii la pensia la limita de varsta va fi in iulie 2024. Are peste 41 de ani lucrati si cotizati.
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
De la pensie anticipata se poate trece doar la cea de limita de varsta.
Legea 263/2010
Art.64
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.
Inteleg ca ]daca nu esti la pensie anticipata[ se poate iesi la cea de limita de varsta chiar daca mai ai un an pana la varsta limita, daca ai peste 41 de ani cotizati?
Bună ziua D-le Carp, mă bucur că sunteți, încă, pe baricadă. Vă rog să-mi spuneți, dacă știți, ce indice trebuie aplicat unei pensii anticipate din 2018 și trecută la limită de vârstă în 2021? Stagiul complet de cotizare este din 2021, calculul cf. legii se face ca cel pt. limită de vârstă, atunci n-ar trebui să-i dea și indicele din 2021?
Recalculare pensie
simplu_el
Tatal meu a iesit la pensie anticipat cu cinci ani inainte de implinirea varstei, desi avea vechimea necesar. Anul acesta in octombrie implineste 65 de ani. Ce ... (vezi toată discuția)