avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului de conducere - Decizia nr. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului de conducere - Decizia nr. 5/2021 a I.C.C.J., ...

Suspendarea permisului de conducere - Decizia nr. 5/2021 a I.C.C.J., M.O. nr. 608/18.06.2021.
Bună ziua,
Mă confrunt cu o problemă de ordin juridic și îi rog pe specialiștii de pe acest forum să mă ajute cu un sfat. Am fost sancționată, prin proces-verbal de contravenție, cu amendă și, ca măsură complementară, suspendarea permisului pentru 30 de zile. Am contestat în instanță și, pe fond, judecătorul a reținut legalitatea și temeinicia procesului-verbal, dar, analizând proporționalitatea sancțiunii, mi-a admis în parte plângerea, în sensul înlocuirii amenzii cu avertisment și înlăturării sancțiunii suspendării permisului. I.P.J. a făcut apel, invocând Decizia nr. 5/2021 a I.C.C.J., publicată în M.O. nr. 608/18.06.2021, potrivit căreia, instanța de judecată nu are posibilitatea să examineze proporționalitatea sancțiunii complementare a suspendării permisului și să o înlăture. Vă rog să îmi spuneți cum mă pot apăra? Ce pot invoca în întâmpinare?
Vă mulțumesc!
P.S. Îmi cer scuze dacănu m-am exprimat foarte corect în limbajul de specialitate juridic. Am încercat să mă țin cât mai aproape de cele scrise în hotărârea instanței de fond și în apelul I.P.J.-ului. Vă mulțumesc încă o dată!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:36, 9 Octombrie 2023
Nu va puteti apara, deciziile ICCJ sunt obligatorii, prin urmare instanta de fond nu a procedat corect prin "înlăturarea sancțiunii suspendării permisului.". Apelul IPJ va avea cistig de cauza.

"ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

În numele legii
DECIDE:

Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și, în consecință, stabilește că:
În interpretarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) și alin. (2) lit. b),art. 100 alin. (3),art. 101 alin. (3),art. 102 alin. (3) și art. 109 alin. (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5),art. 21 alin. (3) și art. 34 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, instanța de judecată, învestită cu soluționarea plângerii contravenționale formulate împotriva unui procesverbal de contravenție, prin care s-a aplicat sancțiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporționalitatea acestei sancțiuni complementare.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 12 aprilie 2021."
[ link extern ]

Pe scurt, instanta poate sa inlature sanctiunea complementara doar prin anularea PV de contraventie, dacă a fost aplicata cu încălcarea principiului legalității (dacă nu e prevăzuta de lege sau excedează limitelor legale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitatea procesului verbal ContSters469680 ContSters469680 Buna ziua! Saptamana trecuta am fost surprins de aparatul radar tip :pistol\" circuland cu o.viteza cu 72 km/h peste viteza legala in localitate! in ... (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal Vladu79 Vladu79 Buna ziua, am avut un apel pentru anularea procesului verbal prin care mi a fost suspendat permisul de conducere. Nu inteleg daca trebuie sa predau permisul ... (vezi toată discuția)
Apel la sentinta civila lauriancului lauriancului revin cu aceeasi problema pt care am mai discutat pe forum si va rog cine ma poate ajuta cu un sfat pertinent. Am primit hartia acasa cu hot.civila in care ... (vezi toată discuția)