avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda schimbata in AVERTISMENT dar permisul suspendat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda schimbata in AVERTISMENT dar permisul suspendat 90 de zile, decizia 5/2021 ICCJ

In legatura cu un proces contraventional am o decizie partial favorabila in FOND (instanta ADMITE in parte plangerea) prin care s-a comutat amenda in AVERTISMENT dar mi se spune ca avand in vedere DECIZIA nr. 5/2021, a ICCJ, nu se mai poate pronunta astfel ca:
Referitor la cererea subsidiară a petentei de anulare a sancţiunii complementare a
suspendării, instanţa aduce la cunoştinţă petentului Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
nr. 5/2021, în care s-a stabilit că instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii
contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat
sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un
autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze
proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare. Astfel, instanţa nu mai are posibilitatea de
a mai aprecia asupra proporţionalităţii aplicării unei astfel de sancţiuni complementare, aceasta
fiind aplicată în mod legal de către agentul constatator.
totusi ce pot sa cer in APEL pentru ca NU este normal sa raman 90 de zile fara permis in conditiile in care amenda principala a fost schimbata in AVERTISMENT?
Banuiesc ca trebuie sa cer ANULAREA PV-ului in APEL
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan Sima , Avocat 12:32, 30 Ianuarie 2025
Depinde foarte mult cum ați formulat plângerea. Dacă ați cerut doar schimbarea în avertisment și anularea sancțiunii complementare, atunci nu se mai poate face nimic. Conform ICCJ, plângerea trebuie motivată în termenul de 15 zile de la înmânarea PV-ului.
Dacă ați cerut de la început anularea PV-ului, atunci, în funcție de temeinicia cererii dvs., se poate dispune și anularea sancțiunii complementare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea permisului de conducere - decizia nr. 5/2021 a i.c.c.j., ... TeoMatei81 TeoMatei81 Suspendarea permisului de conducere - Decizia nr. 5/2021 a I.C.C.J., M.O. nr. 608/18.06.2021. Bună ziua, Mă confrunt cu o problemă de ordin juridic și ... (vezi toată discuția)
Amendă + suspendarea permisului cgog cgog Bună, Am fost sancționat cu o amenda de 4 puncte 590 lei și mi s-a suspendat permisul pt depășire prin loc nepermis. Am contestat sancțiunea deoarece ... (vezi toată discuția)
Depasirea coloanei in asteptare ionutm82 ionutm82 Salut Am o intrebare referitoare la sanctionarea depasirii coloanei de vehicule in asteptare la semafor. Exista urmatorul articol care interzice depasirea in ... (vezi toată discuția)