Cod Procedura Penala - daca un martor a dat o declaratie mincinoasa, mai pot fi luate in considerare declarariile ulterioare ale acestuia in cursaul cercetarii penale si folosite ca mijloace de proba?
Bună dimineața! Declarațiile martorilor sunt mijloace de probă în procesul penal. Dacă acea persoană a dat o declarație vădit mincinoasă inițial și ulterior a revenit asupra ei, poate raspunde pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă ( art.273 Cod penal). De asemenea, faptul că a dat inițial o declarație mincinoasă, nu înseamnă că declarațiile ulterioare nu reflectă adevărul. Totuși, partea interesată poate ataca credibilitatea martorului arătând faptul că, datorită contradicțiilor dintre declarații, acestea își pierd considerabil din valoarea lor probantă. În această situație, judecătorul va analiza cu foarte mare atenție aceste declarații și le va reține ca probe doar în măsura în care sunt susținute și de alte mijloace de probă. De asemenea, judecătorul poate înlătura declarațiile pe care le constată a fi nesincere in raport cu restul probelor administrate.
Situatia este complicată.
Trebuie ca avocatul sa studieze dosarul și sa aprecieze probele dacă vreți ceva concret ca și răspuns.
Contează probatoriul intrucat exista și procurorul care face propriile aprecieri juridice.
Multumesc pentru raspunsuri. Procurorul de caz a scos din dosar declaratiile initiale mincinoase, si cred ca si ultima declaratie este mincinoasa, dar spre deosebire de primele nu a fost probata din cauza neaudierii celuilalt martor. Procurorul a dat solutie de clasare, iar prim procuror-ul a mentinut solutia, dar din alte motive. Vreau sa arat judecatorului de camera preliminara ca probele au fost administrate cu incalcarea prevederilor legale.
Vatamare corporala
cercetasa
problema vatamare corporala
martorii partii civile(vatamate) din proces nu au fost de fata dar au declarat asa cum a vrut vatamatul
cum pot gasi solutii sa ... (vezi toată discuția)