avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PENSIE MEDICALA As dori, va rog, sa stiu daca este o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PENSIE MEDICALA As dori, va rog, sa stiu daca este o solutie la urmatoarea situatie: ...

As dori, va rog, sa stiu daca este o solutie la urmatoarea situatie:

Persoana de 60 de ani, cu probleme de sanatate mintala de 20 de ani; vechime in munca de aproximativ 7-10 ani, cred.

Nu a fost diagnosticata nicioadata, dar este cat se poate de clar (pentru familie, comunitate) ca are probleme de sanatate mintala grave. Refuza orice ajutor. De fapt, problemele s-au agravat atata de mult, ca nu se mai poate purta o astfel de disicutie

Cum se poate face ca sa primeasca pensie medicala? Persoana refuza sa mearga la medic. Se poate solicita deplasarea medicului la domiciliu?

Persoana respectiva nu are asigurare medicala, dar familia este dispusa sa achite contributia necesara. Cat este aceasta?

Care ar fi pasii de trebuie urmati?
Banuiesc ca mai intail achitarea contributiei la sistemul de sanatate, apoi inscrierea la un medic de familie, apoi trimitere la medic specialist/comisie de pensie. Este corect? Dar, din nou, persona nu va accepta sa se deplaseze la medic. Se poate solictita deplasarea medicului de familie si a medicului specialist la domiciliu? Care este calea legala ca persoana sa primeasca pensie, chiar daca (datorita problemelor mentale) refuza ajutorul?

Stim ca o solutie este internarea (la cererea familiei) intr-un centru medical, dar, date fiind conditiile din unele centre, familiei ii este greu sa faca aceasta cerere (desi probabil se va ajunge la asta la un moment dat)

Va multumesc frumos.




Cel mai recent răspuns: alpha_gigi , utilizator 20:45, 15 Octombrie 2023
Pentru pensionare trebuie să aibă câteva internări la psihiatrie.
Fără internări în spital nu cred că i se va aproba pensionarea de boală.
Îi trebuie și evaluare psihologică de la psiholog, dar după internări.

Doctorul se deplasează la domiciliul pacientului numai în dituații de excepție, dar trebuie să-i plătiți deplasarea.
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2023
Dapix, utilizator
Multumesc frumos.

Este absolut necesara internarea? Stiu o situatie in care pensionarea de boala a fost aprobata (pentru alte boli, dar nu neaparat extrem de grave) fara internare.

Familia este dispusa sa achite costul deplasarii medicului la domiciliu.

Se poate incadra aceasta situatie ca situatie "de exceptie"? Practic, persoana este clar bolnava psihic de ani de zile si nu poate avea pensie de boala pentru ca nu merge la medic.

Va multumesc
Poate ca ar fi necesar sa deschideti o actiune in instanta pentru punerea persoanei sub interdictie si desemnarea unui reprezentant legal . Asta pentru ca orice pensie se acorda la cerere si , daca nu coopereaza , nu poate altcineva cere in numele lui pensia de invaliditate . Nu-i suficient ca o persoana sa aiba capacitatea de munca pierduta ca sa primeasca pensie , trebuie sa o si solicite . Consider ca cel mai bine ar fi sa va prezentati la Comisia de evaluare a capacitatii de munca - care functioneaza pe langa orice casa de pensii - si , prezentandu-le situatia , sa le cereti sfatul .
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2023
CHKa, utilizator
Multumesc.

Cei de la casa de pensii nu au ajutat foarte mult.

Dar pentru actiunea in instanta nu trebuie evaluare medicala, si nu se ajunge astfel la nevoia de a fi vazut/vizitat de un medic? Care ar fi procedura desemnarii unui reprezentant legal, va rog?

Multumesc

Nu despre Casa de Pensii vorbeam , ci de Comisia de evaluare a capacitatii de munca - formata din medici - acolo ar trebui sa cereti ajutorul , un sfat despre cum ati putea proceda . Eu nu sunt jurist , dar , cata vreme persoana nu e declarata incapabila , nimeni - nici chiar familia - nu pot actiona in numele ei , e considerata cetatean cu capacitate de exercitiu . Cum se face - practic - punerea sub interdictie , va trebui sa va sfatuiasca un avocat , dar numai in instanta e posibil . Si , fara indoiala , se vor face investigatii medicale . Trebuie sa existe proceduri pentru un bolnav psihic care ( ca multi bolnavi de acest fel ) nu constientizeaza boala lui . Doar dupa obtinerea tutelei , tutorele numit de instanta ar putea face demersuri pentru obtinerea unor drepturi pentru cel bolnav ( pensie de invaliditate , posibil indemnizatie de handicap , chiar si contract de asigurare cu Casa de Sanatate , etc. ) . Asta - in situatia data - ca persoana nu vrea sa coopereze ...
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2023
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce inseamna instituţionalizarea unui bolnav psihic? Cosmina1234 Cosmina1234 Care sunt pasii de urmat pentru instituţionalizarea unui bolnav de schizofrenie, retard mintal, oligofrenie, care are aceasta recomandare de la medicul ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman pensionat de boala cu domiciliul (resedinta) in alt stat dumitrudd dumitrudd Buna ziua, revin cu o intrebare care am mai postat-o dar nu am primit nici un raspuns, sper ca acum sa am mai mult noroc. Deoarece nu cunosc termenii legali o ... (vezi toată discuția)
Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)