avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cetatean roman pensionat de boala cu domiciliul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cetatean roman pensionat de boala cu domiciliul (resedinta) in alt stat

Buna ziua, revin cu o intrebare care am mai postat-o dar nu am primit nici un raspuns, sper ca acum sa am mai mult noroc. Deoarece nu cunosc termenii legali o sa expun situatia cat mai pe scurt cu cuvintele mele. Suntem sot si sotie , ambi cetateni romani. Eu am plecat sa muncesc in DE (Germania). Dupa cateva luni a venit si sotia care in prezent locuieste in DE cu forme legale si are calitate de coasigurat la sistemul de sanatate german.Totodata ea primeste pensie de boala gr.3 in RO si este asigurata medical in RO. In aprilie anul acesta (2019) va trebui sa se prezinte la comisie la pensie in RO. Intrebarile mele sunt: 1. Este legal sa fi asigurat medical in RO si coasigurat in DE?
2.Este legal sa locuiesti in DE si sa iei pensie de boala in RO in conditiile in care plecarea in DE a fost la 4 ani dupa incadrarea la pensie de boala?
3.Foile de externare din spitalele din DE vor trebui luate in considerare de catre comisia de stabilire a capacitatii de munca la urmatoarea evaluare? Daca da , in ce conditii? (Traduse , legalizate , etc?)
Cel mai recent răspuns: dumitrudd , utilizator 15:14, 28 Martie 2019
Și cu programul recuperator ce face`? Programul de recuperare trebuie completat, semnat și parafat LUNAR de către medicul specialist care a pensionat-o. Cum se prezintă lunar la control medical dacă locuiește în străinătate`?

Necompletarea programului de recuperare duce automat la suspendarea dreptului la pensie de invaliditate.

- trebuie să aibă buletin de identitate valabil cu domiciliul în România, când se prezintă la Comisie pentru revizuire.
- trebuie să scoată REFERAT medical de la medicul specialist din România.
- foarte probabil ca medicul EXPERT de la COMISIE să-i ceara să facă și o internare la un spital din România, dar nu-i obligatoriu, însă rămâne la aprecierea lui.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
Dapix, utilizator
Va multumesc pt. timpul acordat dar nu mi-ati raspuns la niciuna din intrebari. "Programul de recuperare trebuie completat, semnat și parafat LUNAR de către medicul specialist care a pensionat-o." Gresit: Programul de recuperare trebuie completat, semnat și parafat LUNAR de către MEDICUL DE FAMILIE , Bolnavii unt pensionati de catre o comisie , nu de catre un medic ,si sotia s-a prezentat lunar la medicul de familie din DE, a facut analize lunar, a avut 6 internari in spital in 12 luni din care 5 de urgenta. Referatul se face de catre un medic specialist in urma unui consult si a unor investigatii cu cel mult o luna inainte de prezentarea la comisie. Sotia are C.I. cu domiciliul in RO si resedinta in DE. Iar "Programul de recuperare " nu este altceva decat o foaie de hartie cu care bolnavul trebuie sa stea la coada intre alti bolnavi ( unii contagiosi) pentru ca sa primeasca o stampila si o parafa pe hartie.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
dumitrudd, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Document pensia de invaliditate oanacami oanacami Ce act pot duce la revizuirea medicala a pensiei invaliditate daca nu am medic de familie si nu am completat planul recuperator? (vezi toată discuția)
Pot sa am o pensie de boala mary mary mary mary pot sa ies la pensie de boala daca am 46 de ani cu ochiul drept nu vad deloc am un tremur al mainilor mostenit care nu-l pot trata si care maafecteaza serios ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala marianamadalina marianamadalina sotul meu a fost dat in somaj anul trecut pentru ca s-a inchis fabrica. dupa o luna de somaj s-a angajat la o firma ca lacatus mecanic avand contract pe un an. ... (vezi toată discuția)