sotul meu a fost dat in somaj anul trecut pentru ca s-a inchis fabrica. dupa o luna de somaj s-a angajat la o firma ca lacatus mecanic avand contract pe un an. 3 luni a lucrat in conditii foarte grele dupa care a fost internat in spital si operat la coloana. a doua oara si in acelasi loc prima operatie a facut-o in 1997 . in urma celei de a doua operatii a ramas cu un picior paralizat si cu dureri foarte mari .medicul care l-a operat i-a spus ca nu mai poate munci si ca durerile nu vor disparea niciodata. medicul de la comisie considera ca poate munci si este recuperabil.daca apelam la un avocat avem vreo sansa sa reusim sa fie pensionat pe caz de boala ? mentionez ca in septembrie contractul de munca se termina si i s-a spus ca nu i se v-a face altul. cu alta cuvinte nu au nevoie de un om bolnav.
1.- Poate medicul expert i-a recomandat prelungirea concediului medical si/sau un program de recuperare care va putea evita pensionarea de invaliditate.
- Vorbiti cu un avocat pe asigurari sociale care sa studieze actele si sa va spuna ce sanse aveti.
2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
- In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
- In situatia in care pentru emiterea deciziei medicale sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurarilor sociale propune, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii.
- Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestatii.
3. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:
Art. 88
Raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca, decizia medicala asupra capacitatii de munca si programul recuperator vor fi semnate si parafate de medicul expert al asigurarilor sociale, inregistrate, datate si stampilate de cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca emitent.
Art. 89
Programul recuperator este obligatoriu pentru persoana in cauza si pentru persoanele competente sa il aplice. Medicii curanti au obligatia de a consemna masurile recuperatorii efectuate de bolnavi in programul recuperator.
Deduceri personale
gutica
am sotul de 3 ani fara servici , are 55 de ani si va intreb in afara faptului ca figureaza coasigurat la mine eu mai beneficiez si de alte facilitati fiscale ... (vezi toată discuția)
Pensie boala
valerius1510
Va rog sa ma ajutati. cate internari in spital (sau zile internare) sunt necesare pentru ca sa-mi fie acceptat dosarul intocmit de catre medicul ... (vezi toată discuția)