avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Curiozitate
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Curiozitate

Buna ziua. Astazi, unul dintre parinti a fost sunat de o "parasuta" de la un IFN (a vorbit ca la usa corpului, ma intreb cine angajeaza asemenea maimute acolo...) datorita intarzierii platii unui rate (intarziere de aproximativ 20 de zile).
Parintii nu au mai putut sa achite aceasta rata datorita faptului ca nu au mai primit salariul de aproximativ o luna.

As vrea sa stiu ce se poate intampla in cazul in care acest credit/oricare alt credit de nevoi personale (fara garantie) nu mai poate fi achitat de parinti.
Am inteles ca prima data se recurge la executare silita pe bunurile mobile. Sunt foarte curios sa aflu mai multe lucruri despre acest tip de executare silita.
Cum decurge acest proces si ce fel de bunuri se pot executa?

Executorul intra in casa si ia orice bun (frigider, calculator, telefon mobil, tv etc)?
De unde stie executorul ca un bun din casa este al debitorului? De exemplu, daca eu(fiul) am un bun (un pc, de exemplu) care este cumparat pe numele meu, acesta poate fi luat? Sau, daca bunul din casa este al altei persoane, acesta poate fi luat?

Va multumesc. Astept raspuns.

Cel mai recent răspuns: ContSters127212 , utilizator 10:45, 22 Februarie 2010
Este normala contactarea debitorului pentru lamurirea chestiunilor privind neplata datoriilor.
Scopul principal al acestei proceduri de recuperare creante consta, pe langa plata cat mai rapida a debitului, in obtinerea unor garantii de plata (cecuri, bilete la ordin), incheierea unei tranzactii ce va constata recunoasterea debitului care va usura indeplinirea cu succes a unei viitoare proceduri judiciare.
Daca procedura amiabila nu se finalizeaza cu efectuarea platii atunci se va proceda la etapa judiciara.
Daca in urma procesului creditorul va avea succes doar atunci se va intra in posesia titlului executoriu ce va constata in mod definitiv si irevocabil suma de bani ce urmeaza a fi recuperata.
Dupa obtinerea titlului executoriu debitorul va fi contactat in vederea recuperarii pe cale amiabila a debitului, in scopul de evita costurile procedurii de executare silita.

In cursul acestei proceduri se va incerca obtinerea unor garantii de plata (BO, CEC) cat si o esalonare a platilor.

Daca nici atunci nu veti achita debitul atunci doar se va proceda la executare silita.

Se va contacta un birou de executori judecatoresti si dupa obtinerea aprobarii instantei se va incepe executarea silita astfel: (i) poprire conturi bancare; (ii) executare bunuri imobile si (iii) executare bunuri mobile – masini, mobila, birotica, etc. in vederea recuperarii creantelor.
Bunurile trebuie sa apartina persoanei vizate in titlul executoriu.
Nu pot fi executate bunurile apartinand altei persoane si nu se poate intra in locuinta fortat.
Mai mult decat atat, daca parintii dumneavoastra nu detin bunuri imobile atunci cu siguranta recuperarea creantei ar fi dificila.
Va multumesc foarte mult. Nu ma asteptam sa primesc un raspuns intr-un timp atat de scurt.

Sa inteleg ca pot fi executate numai bunurile mobile asupra carora exista acte ce dovedesc proprietatea asupra acestora? (chitante de la magazine, garantii etc)
Exemplu:
Sa presupunem ca debitorii au acasa un pat de la bunica, un pc primit de la o matusa si alte bunuri de o valoare mica asupra carora nu exista nicio dovada de proprietate (nu sunt declarate nicaieri, nu au fost cumparate de acestia...). Aceste bunuri se pot incadra la acest tip de executare silita?

Eu ma gandeam ca pot fi executate numai bunurile declarate si de valoare mare (masini, tablouri, bijuterii etc), in niciun caz patul din casa, biroul, pc-ul, frigiderul, telefonul mobil (nu stiu ce ar putea sa faca cu ele).

Parintii mei locuiesc intr-un imobil comun, impreuna cu alti 2 proprietari (sunt 3 proprietari diferiti pe acelasi apartament, fiecare avand o cota egala din acesta). In cazul acesta, chiar nu vad cum ar putea fi executat apartamentul (vand jumatate de baie, un sfert de bucatarie? :D ). Pentru mai multe detalii cu privire la acest imobil, puteti sa intrati [url=www.avocatnet.ro/content/for... .

Va rog sa ma scuzati daca am pus intrebari putin cam prostesti, insa as vrea sa ma lamuresc in privinta acestor lucruri. :)

Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
UnSimpluUtilizator, utilizator
Poate sa-mi raspunda cineva la intrebarile de mai jos, va rog frumos? :)

Daca apartamentul este detinut de catre 3 proprietari (intre care nu exista niciun grad de rudenie), acesta poate fi executat, tinand cont ca fiecare proprietar detine cate o cota parte din acesta?
Daca da, cum? Se vinde tot apartamentul sau doar cota detinuta de catre proprietarul cu creditul restant la banca (1/2 baie, 1/3 bucatarie, o camera si holul care e comun)?
Cum s-ar proceda intr-o asemenea situatie?

UnSimpluUtilizator a scris:

Va multumesc foarte mult. Nu ma asteptam sa primesc un raspuns intr-un timp atat de scurt.

Sa inteleg ca pot fi executate numai bunurile mobile asupra carora exista acte ce dovedesc proprietatea asupra acestora? (chitante de la magazine, garantii etc)
Exemplu:
Sa presupunem ca debitorii au acasa un pat de la bunica, un pc primit de la o matusa si alte bunuri de o valoare mica asupra carora nu exista nicio dovada de proprietate (nu sunt declarate nicaieri, nu au fost cumparate de acestia...). Aceste bunuri se pot incadra la acest tip de executare silita?

Eu ma gandeam ca pot fi executate numai bunurile declarate si de valoare mare (masini, tablouri, bijuterii etc), in niciun caz patul din casa, biroul, pc-ul, frigiderul, telefonul mobil (nu stiu ce ar putea sa faca cu ele).

Parintii mei locuiesc intr-un imobil comun, impreuna cu alti 2 proprietari (sunt 3 proprietari diferiti pe acelasi apartament, fiecare avand o cota egala din acesta). In cazul acesta, chiar nu vad cum ar putea fi executat apartamentul (vand jumatate de baie, un sfert de bucatarie? :D ). Pentru mai multe detalii cu privire la acest imobil, puteti sa intrati [url=www.avocatnet.ro/content/for... .

Va rog sa ma scuzati daca am pus intrebari putin cam prostesti, insa as vrea sa ma lamuresc in privinta acestor lucruri. :)

Salut

Executarea silita se face dupa iesirea din indiviziune. Pe scurt se va vinde bunul la licitatie si pe suma ce i-ar revenii debitorului se executa silit, restul de suma in cote egale se retribuie celorlalti propietari fara a fi trasi si ei la raspundere , deci se vinde bunul intergral si se impart banii la 3.

Am tot citit ce ati scris pe forum , ce nu stiti dvs este ca orice bun mobil aflat in posesie de buna credinta este considerat si ca propietate pe acel bun prin urmare executorul are posibilitatea sa execute acel bun sa il tina in stare de sechestru 15 zile timp in care cel ce se pretinde a fii propietar trebuie sa probeze dr. de propietate. Pe scurt ia frigideru si daca in 15 zile nu se prezinta cineva cu chitanta pe alt nume acel bun se va vinde ca bun al debitorului.

Executare pe bunuri mobile nu inseman numai masina si frigider , inseamna si cont de salariu.carduri/parti sociale/ dividente/actiuni/fluxuri de capital dar cel mai grav e daca parinti dvs au salariu pe card pot bloca salariu.

In speta cred ca ar fi mai bine sa se achite rata probleme pot fi destule ..... totusi nu vor declara scadent creditul la o singura rata neplatita.

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita credit nevoi personale mariusbm mariusbm Buna ziua, Sunt sigur ca s-a discutat de nenumarate ori acest subiect dar rog un mic ajutor. Eu si sotia mea avem cate un credit de nevoi personale ramas ... (vezi toată discuția)
Executare silita sotie Catalin T Catalin T Buna ziua, Prin anul 2007-2008 sotia mea a contractat un credit de tip \"doar cu buletinul\" pentru a achizitiona 2 telefoane mobile. La acea vreme nu era ... (vezi toată discuția)
Executare silita cristinaammm cristinaammm banca a trimis instiintare de executare silita pentru imobilul la care nu am mai platit ratele. Creditul era de 400.000 euro, iar cladirea a fost evaluata la ... (vezi toată discuția)