Am o suma de bani in conturi si intentionez sa ma casatoresc in regim normal (bunuri comune), din codul civil inteleg ca acesti bani raman bun propriu. Intentionez sa cumpar un apartament doar din fondurile acestea, eventual dupa casatorie si din ce am inteles sotia nu ar avea nici un drept asupra acestuia. As avea doua nelamuriri:
1. In practica, cat de usor e sa faci dovada ca bunul a fost achizitionat cu fonduri proprii, la un eventual partaj?
2. Daca bunul (apartamentul) cumparat in timpul casatoriei din fonduri proprii este vandut, banii de pe urma achizitiei raman tot fonduri proprii (eventual si profitul de pe urma vanzarii) ?
Acești bani rămân bun propriu dobândit înainte de căsătorie, dar apartamentul va fi bun comun. La fel si suma rezultata din vânzarea apartamentului cumparat în timpul căsătoriei.
Pentru evitarea unor discuții ulterioare, cel mai bine ar fi sa faceti la momentul achiziției mențiune ca este bun propriu și sotia sa semneze și ea contractul în forma asta.
Sau, și mai bine, alegeți la momentul căsătoriei regimul comunității convenționale, dacă tot vreți sa achiziționați acest imobil în viitorul apropiat căsătoriei.
Dacă se ajunge la partaj, se poate face dovada fondurilor proprii anterioare căsătoriei cu extras de cont. Dar, dacă totuși ajungeți la partaj, va fi probabil după câțiva ani de căsnicie în care lucrurile se pot complica.
Cel mai bine este ca lucrurile sa capete o forma scrisa și clara de la început.