avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, Comisia medicală m-a încadrat în gradul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, Comisia medicală m-a încadrat în gradul III de ...

Bună ziua,
Comisia medicală m-a încadrat în gradul III de invaliditate, cu drept de muncă de 4 ore, însă angajatorul mi-a spus că îmi suspendă contractul de muncă de drept conform art.56 lic. c, din Codul Muncii. Lucrez intr-o instituţie publică dar nu sunt funcţionar public.
Va rog sa ma lamuriţi şi pe mine: pot să lucrez sau nu. În caz afirmativ care este baza legală, pentru că eu vreau să îmi continui activitatea.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: URIAS , utilizator 10:13, 8 Noiembrie 2023
Aveți dreptul să lucrați maxim 4 ore, la invaliditate de gradul 3.
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2023
Dapix, utilizator
Multumesc pt. raspuns,

Ştiu ca am dreptul sa lucrez 4 ore. Problema este următoarea: conf. art. 56 alin. 1 lit.c Codul Muncii, având pensie de invaliditate gr. III , îmi incetează de drept contractul de muncă. În această situaţie, care este baza legală în care eu pot să imi continui activitatea???

BAZA LEGALÂ - Legea nr. 263/2010 :

ART. 113
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei încetează începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
.... b) pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia;

ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
....
f) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv;

............................................................................

1. Daca in contractul individual de munca are prevazut programul de lucru de 4 ore pe zi este in regula.

2. Problema este ca gradul III de invaliditate nu este prea corect acordat daca persoana poate munci mai mult de 4 ore pe zi.

3. Daca se poate dovedi ca lucreaza mai mult de 4 ore pe zi i se poate retrage gradul de invaliditate si inceta plata pensiei.

......................................................................................................................

La data primirii deciziei medicale de incadrare in gradul III de invaliditate, angajatorul trebuie sa faca un act aditional de modificare a programului de lucru la 4 ore/zi.

Conform Codului Muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data primirii deciziei de pensie de invaliditate, cand trebuie facuta incetarea CIM conform art.55 alin.(1) lit.c) din Codul Muncii.
Daca angajatorul doreste, poate incheia cu dvs. un alt CIM, incepand chiar cu aceeasi data, pentru cel mult 4 ore/zi.
Ultima modificare: Luni, 30 Octombrie 2023
Dapix, utilizator
Intr-adevar , contractul dvs. de munca inceteaza “ de drept “ la data comunicarii deciziei de pensionare de invaliditate , chiar daca este de gradul III , asa prevede Codul Muncii la articolul pe care l-ati mentionat . Nu se suspenda , ci inceteaza . Va puteti continua activitatea la acelasi angajator daca - si numai daca - acesta are nevoie de dvs. ( pentru ca e posibil sa aiba nevoie de o persoana cu program de 8 ore , si nu de 4 ) , iar medicul de medicina muncii va da avizul “ apt “ . In aceasta situatie , se incheie alt CIM , in conditiile legii . Dar , daca dvs. intrebati daca angajatorul este obligat sa va tina , raspunsul este NU .
Ultima modificare: Luni, 30 Octombrie 2023
CHKa, utilizator
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt incadrata in gradul iii de invaliditate. pot sa lucrez 4 ore/zi pana la primirea deciziei de pensie? corneliah corneliah Am si eu o intrebare la care va rog sa-mi dati un raspuns : Mi-am depus dosarul la casa de pensii impreuna cu decizia medicala de incadrare in gr.III de ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala eneramona eneramona sunt in pensie de boala si vreau sa lucrez.pot pierde pensia daca ma angajez? (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate si activitate RSB RSB Dupa primirea deciziei medicale(invaliditate grad III),un angajat poate sa lucreze conform contractului de munca,pana la primirea deciziei de pensionare? La ... (vezi toată discuția)