avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Cocosii in mediul rural
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Cocosii in mediul rural

Am construit casa in mediul rural, pe teren mic, de 400 mp, vecin cu mine e o casa pe 300 mp.
Problema mea, pe care o am de cateva luni de zile, in casa vecina, de un an si ceva sunt chiriasi care din primavara au achizitionat aprox 7 gaini si 2 cocosi, pe care ii tin intr-o zona de curte care are latura comuna cu gardul meu.
Iar cocosii canta toata noaptea, poate pare incredibil dar cata si la 12 noaptea sau 2 sau 4, etc
Foarte rar sunt inchisi sa doarma in cotet si chiar de acolo se aud aproape la fel, caci cotetul e o improvitatie, o cutie mare din plastic, cu gaurele pe laterale .
Am incercat sa ma obisnuiesc cu aceste zgomote, toata vara a fost groaznic, ca lasi geamuri deschise, dar bineinteles ca se aud si prin termopane (am masurat deocamdata doar eu cu aplicatie, decibelii pe care ii produc in exterior locuinta, noaptea : 83 decibeli iar cand e liniste se masoara aprox 33 decibeli) .
Am incercat discutia cu ei, nu s-a rezolvat nimic, ei sustin ca daca sunt la tara pot creste gaini si cocosi .

Am cautat legislatia care ma protejeaza totusi si pe mine, deoarece am si eu niste drepturi, dreptul de a ma odihni neperturbata pe proprietatea mea, altfel ajung la probleme de sanatate, eu si familia mea .

Am gasit ORDIN nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei actualizat, articolele 15 si 16 .
Daca ma poate ajuta cineva sa inteleg ,

din art 15 ,
"adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare" inseamna strict cotetul sau aria in care stau animalele ?
Daca e cotetul, ca asa inteleg, articolul nu ma ajuta, caci cocosii nu stau in cotet si canta de undeva de la o distanta de 7-8 m fata de geamul meu .

Referitor la art 16 ,
" în perioada nopţii, între orele 23,00-7,00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A
(L_AeqT) nu trebuie să depăşească la exteriorul locuinţei valoarea de 45 dB"
Daca voi ajunge sa depun reclamatie, e necesar sa masor mai intai decibelii pe parcursul noptii cu cineva autorizat pentru asta? aici as avea nevoie sa stiu mai exact cu cine .
Sau exista alta lege care ma protejeaza ? Orice sfat e binevenit .
Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Rokky , utilizator 20:37, 28 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Definitia in DEX pentru adapost animale este, citez:
"ADĂPOSTURI PENTRU ANIMALE. Subst. Adăpost, refugiu, aciuaș (rar), acioală (rar); coteț, coteneață (pop.), coștereață (reg.), pătul (pop.), poiată (reg.), poiețică (dim.), cușcă, cocină, purcăreață (reg.); grajd, staul, sălaș (pop.), sălășel (dim.); țarc, ocol, ocolaș (dim., rar), tîrlă, tîrlioară (dim.), tîrluliță, mereaz (reg.), odalîc (reg.); saivan (reg.), perdea (pop.), saia (reg.). Porumbar, porumbărie (reg.), porumbăriță (reg.), hulubărie (reg.); păunar (rar); colivie. Cuib, cuibușor (dim.), cuibuleț, cuibar, culcuș. Bîrlog, vizuină, vizunie (pop.), covru (reg.), cotlon, cotlonaș (dim., rar). Stup, știubei, știubeiaș (dim.), coșniță, ulei, uleiaș (dim.). Furnicar, mușuroi. Adăpostire; pripășire, oploșire (rar). Adj. Pripășit, oploșit, aciuat. Vb. A pune la adăpost, a oferi un adăpost, a adăposti, a ține la adăpost. A-și găsi un adăpost (un refugiu), a se pune la adăpost, a se aciua, a se aciola (rar), a se pripăși, a se oploși. A(-și) face un adăpost; a-și face un cuib, a se cuibări, a-și face un culcuș. A trăi în vizuină, a vizuni. Adv. La adăpost. V. construcție."
De regula, cocosii canta cand se lumineaza de ziua, nu noaptea.
Masurarea zgomotului se face la limita de proprietate. Acolo este maxim permis 45 dB(A).
Pentru masuratori de zgomot trebuie sa contactati o firma autorizata (gasiti pe internet si pe site-ul Inspectiei muncii) care masoara cu sonometru si emite buletine de determinare noxa zgomot. Daca ajungeti in instanta, puteti cere sa se aprobe o expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii pentru a se face determinari de zgomot. Nu stim ce va decide instanta.
Lista servicii externe de prevenire si protectie - [ link extern ]
Asta e viata la tara! Nu e ca la oras. Ce ati crezut cand v-ati mutat acolo?
Incredibil, dar cocosii... canta. Chiar foarte devreme. Doar atata lucru va deranjeaza? Reclamatie pentru cantatul cocosilor? Vor rade si curcile! Mutati-va inapoi in oras. De preferat pe o strada cu linie de tramvai. Nu circula decat pana l a 23,30. Inca o ora duc angajatii acasa si ii colecteaza dimineata de la 4. Programul de circulatie incepe la 5. Asa nu veti mai auzi cocosii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Galagie noaptea mariana_aba mariana_aba Buna ziua, locuiesc la curte, intr-un oras de langa Bucuresti si de cateva saptamani avem probleme cu vecinul. Acesta si-a achizitionat cateva gaini si ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii publice, dreptul la proprietate pe cote parti, norme sanitar veterinare...nici eu nu mai stiu ce.... ennOia ennOia Situatie: trei apartamente proprietate personala a trei familii care impart o proprietatea comună pe cote-părţi, proprietate ce consta in curte, gradina si ... (vezi toată discuția)
Legea ordinii si linistii publice Cristina_Ioan Cristina_Ioan Locuiesc la bloc si fetita mea de cls.1 este eleva la pian la Liceul de Arte. Avem o pianina in casa nu ne putem atinge de ea pt ca vecina de deasupra vine si ... (vezi toată discuția)