Am fost casatorita cu sotul meu din anul 1969,in 1987 a decedat socrul meu,s-a dezbatut succesiunea,din care soacra mea a mostenit 1/2,iar din cealalta jumatate i-a revenit soacrei 1/4,iar sotului meu 3/4,sora sotului meu renuntand la succesiune in favoarea sotului meu.In 1997 a decedat si soacra mea,am dezbatut succesiunea prin tibunal im2005,sora sotului renuntand la succesiune.In 2009 a decedat si sotul meu eu raminind cu baiatul in casa.Noi avem 2 copii,o fata care s-a casatorit dupa terminarea liceului in alta localitate,iar noi raminind cu baiatul. Impreuna cu sotul meu am facut anexe la casa, am acoperit-o din nou cu tabla,baiatul a renovat casa si interior si exterior.Constructia se afla pe 250mp.Va rog sa-mi spuneti care ar fi partea fiecaruia dupa dezbaterea succesiunii(mama si cei doi copii).Mentionez ca baiatul are de platit la banca pana in 2017,bani care i-a luat pentru renovarea casei.
Cred ca nu este cazul sa va ganditi la lucruri urate de pe acum. Daca va iubiti copii in egala masura, ar fi bine sa transati problemele inca din timpul vietii, asta ca sa nu le dati lor batai de cap dupa aceea si sa nu le dati prilejul sa va injure. Sincer eu asa as face. Cred ca daca cel care a contribuit mai mult la renovarea casei, celalalt va intelege ca a fost cheltuiala lui si se va multumi ca ce veti soroci la fiecare dintre ei.
Este un sfat de parinte cu 2 copii care nu a facut si nici nu va face niciodata diferente. Sa ne bucuram ca -i avem. Altii ar dori sa aiba copii si nu au.
Dvs. aveti dreptul la 1/4.
Copiii au dreptul la 3/4.
Pt imbunatatirile aduse fiul dvs. are un drept de creanta, adica poate solicita in instanta, conform cu cotele fiecareia, dvs. si surorii lui 2/3 din banii pe care i-a investit.
@Adutescu - Ai perfecta dreptate cu un amendament: in instanta fiul va trebui sa demonstreze ca acele imbunatatiri sau renovari erau imperios necesare , fiindca , in caz contrar , nu va primi nici un ban! Zugravirea unei case fiindca nu ti-a placut culoarea nu inseamna ca ceilalti sunt obligati sa suporte toanele si mofturile tale in calitate de coproprietar!:D
Chiar daca nu sunt avocat , trebuie sa scriu si eu ca in practica se considera ca a fost necesara renovarea casei numai daca statea sa cada , si este luat in considerare doar primul strat de lavabila , pentru ca al doilea nu este obligatoriu .
Explicatia asta am vazut-o intr-o motivare de sentinta ramasa definitiva si irevocabila .
La calcularea sumei nu o sa se ia in considerare dobanzile si comisioanele platite pentru creditul primit de la banca .