Prezentare pe scurt:
Socrii mei si doi copii (baiat si fata) casatoriti.
In anul 1997 decedeaza fiul si ramin in urma sotia si o fiica a lor.
In anul 1999 decedeaza soacra.
Nepoata din partea fiului se casatoreste, are un copil si apoi divorteaza.
In anul 2018 decedeaza si socrul.
Ramin in urma fiica lor (sotia mea), nora cu fiica ei si o nepoata (stranepoata a socrilor) din partea fiului lor.
Dupa cele 3 decesuri nu s-a facut nicio dezbatere a succesiunii.
1.In cit timp trebuie sa dezbatem succesiunea fara a plati taxe suplimentare ?
2.Cine are drept de mostenire si cita parte ?
3.Va trebui sa dezbatem mai multe succesiuni acum sau doar in urma ultimului decedat ?
4.Fiica lor (sotia mea) poate sa cedeze partea ce i se cuvine stranepoatei din partea fratelui ei care este minora ? La cedarea partii poate sa puna anumite clauze ?
Va multumesc mult !
1. Dupa fiu si dup soacra deja se vor plati taxele suplimentare (impozit catre stat in cuantum de 1% din valoarea bunurilor imobile mostenite). Dupa socru puteti dezbate mostenirea in termen de 2 ani de la data decesului pentru a nu plati acest impozit.
2. Daca am inteles bine arborele genealogic, cotele finale sunt de 1/2 pentru sotia dvs si 1/2 pentru nepoata.
3. Veti dezbate succesiuni in functie de persoanele care au detinut bunurile pe care vreti sa le mosteniti. Daca vreti sa mosteniti bunuri care au apartinut bunicului si bunicii, veti dezbate doua mosteniri, dupa cei doi. Daca nepoata vrea sa mosteneasca bunuri dupa tatal sau, va dezbate impreuna cu mama sa mostenirea dupa el.
4. Sotia dvs poate sa accepte o succesiune sau sa renunte la ea. Daca renunta, nu poate renunta in favoarea cuiva anume, renunta pur si simplu in favoarea oricarui mostenitor acceptant va beneficia in urma acestui fapt. Pentru a transmite partea ei unui anumit mostenitor, trebuie sa accepte, sa devina coproprietar iar apoi sa incheie un contract de partaj. La cum vad eu lucrurile , stranepoata nu este mostenitoare deci sora dvs nu va putea incheia un partaj ci va trebui sa incheie un contract de donatie pentru a-i transmite partea din mostenire. In cadrul contractului de donatie se pot pune anumite clauze, conditii ori sarcini. Minora poate primi o donatie.
Nepoata si cu mama ei nu au ce sa dezbata in urma decesului tatalui respectiv sotului.
Deci va trebui sa dezbatem intii succesiunea in urma decesului soacrei si apoi cea in urma decesului socrului.
Raspunsurile au fost foarte clare si va multumesc mult !