avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie major.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie major.

Legea adoptiei are o prevedere expresa referitoare la numele pe care trebuie sa-l poarte copilul dupa adptie, formalitatile care trebuie facute, etc.
Cum comenteaza colegii juristi care au avut astfel de spete legate de adoptia majorului. Poate majorul sa solicite instantei sa dispuna pastrarea numelui avut inainte de adoptie avand ca motivatie principala faptul ca toate actele de studii, diploma de liceu, facultate rezidentiat, atestate, master etc sunt pe numele anterior ? Pun aceasta intrebare din perspectiva faptului ca acolo unde se vorbeste in lege despre adoptia majorului se mentioneaza expres anumite dispozitii . Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sca baloisibaloi , Avocat 17:26, 30 Ianuarie 2010
Pe scurt si la obiect, cred ca trebuie avute in vedere nu numai prevederile L.273/2004 privind regimul juridc al adoptiei, care prevede, intr-adevar la art.53 al.(1) faptul "adoptatul primeste numele adoptatorului" ci adusa ca argument si prevederea L.272/2004 pr. protectia si promovarea dr. copilului, care impune principiul ascultarii opiniei copilului si luarea in considerare a acesteia, ceea ce proclama dreptul copilului cu discernamant de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste. . Potrivit legii 273/2004, mai intai copilul care a implinit 10 aniu trebuie sa consimta la adoptie (art.11 lit.b), iar continuind aceasta logica, el trebuie sa consimta la schimbarea prenumelui sau (art.53 al.2).
Mergind pe acest fir logic si coroborind si cu prevederea ca instanta poate hotari ea (atunci cand exista neintelegeri intre adoptatori soti ce nu au nume comun), precum si pe ideea logica ce apare in mod firesc si anume ca daca minorul isi poate exprima liber opiniile, cu atat mai mult majorul , consider ca se poate concluziona in mod firesc ca adoptatul major poate cere si i se poate incuviinta de catre instanta pastrarea numelui avut inainte de infiere.
Sunt sigur ca acest fapt va fi incuviintat cu atat mai usor daca nu exista nicio impotrivire a adoptatorilor (care, bineinteles, pentru incuviintarea adoptiei majorului, ca exceptie legala, trebuie sa fi crescut si educat copilul pe perioada minoritatii).
Asa as argumenta eu. Cazuri concrete nu cunosc. Succes
Multumesc. Imi va fi de mare ajutor daca instanta va avea o alta opinie pe care de fapt trebuie sa o rastorn.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)
Infierea nui copil sorineln sorineln vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)
Adoptia Rosangel Rosangel Buna ziua! As avea nevoie de un mare ajutor din partea dumneavoastra!Am tot cautat pe net dar nu am gasit nici un raspuns...Am o fetita in vasta de 6 ani,tatal ... (vezi toată discuția)