Vă adresez rugămintea de a vă împărtăși din experiența mai bogată în elucidarea unei situații și a-mi da idei ce să fac mai departe. Ca habarnist în ale dreptului, prima impresie legată de povestea de mai jos este că e exemplul perfect de incompetență a statului, posibil cu o interpretare de tentativă de înșelăciune prin sperierea unui contribuabil pentru a trimite niște bani necuveniți. Dar vă las pe voi să cumpăniți și apreciez orice sfat îmi veți da.
E vorba de 3 hârtii emise de Direcția Generală Venituri Buget Local Sector x, toate emise în octombrie 2023.
Prima hârtie este intitulată „TITLUL EXECUTORIU” și începe cu „în temeiul art. 226 din Legea 207/2015, întrucât a expirat scadența/termenul de plată a obligațiilor fiscale înscrise în documentele prin care s-a stabilit suma de plată, a fost emis prezentul înscris care constituie titlu executoriu.” Apoi enumeră două amenzi pentru transportul în comun RATB, fiecare în valoare de exact 100 lei, cu procese verbale din februarie și iulie 2011 (acum 12 ani), precum și cheltuieli de executare pentru 3 executări din iunie 2014, noiembrie 2018 și octombrie 2023, în total 36 lei.
A doua hârtie este un proces verbal pentru cheltuielile de executare din octombrie 2023 în valoare de 12 lei.
A treia hârtie este o SOMAȚIE ce înștiințează că în evidența fiscală figurează niște sume de plată pentru care s-a început executarea silită conform titlului executoriu, cu un tabel ce conține din nou cele două amenzi contravenționale în sumă de 200 de lei și cheltuielile de executare de 36 de lei.
Toate aceste hârtii sunt adresate soției mele, cu care m-am căsătorit în 2015, ocazie cu care și-a schimbat și numele de familie, însă hârtiile sunt adresate pe numele ei de dinaintea căsătoriei. Mai mult, hârtiile au fost trimise pe o adresă la care nu mai locuim din 2017, când am emigrat. După emigrare am efectuat demersurile de înștiințare a direcției de evidența populației pentru modificarea domiciliului, având acum statutul de cetățeni români cu domiciliul în străinătate, nemaiavând domiciliul în România, nici cărți de identitate, ci doar pașapoarte ca unic act de identitate. În România nu avem nici o proprietate, nici un cont bancar, nimic. Doar cetățenia ne mai leagă de țară, și aia cât om mai ține-o.
Sumarizând, DGVBL a trimis o somație pentru niște amenzi de care soția nu își amintește și care între timp s-au prescris, hârtii adresate către un debitor al cărui nume nu mai există de 8 ani, către o adresă unde nu mai locuiește de 6 ani, nefiind în stare să verifice datele actuale ale deținătorului respectivului CNP la direcția de evidența populației.
Întrebarea principală este: sunt aceste hârtii opozabile și pot produce vreun efect, în ciuda prescripției amenzilor, a necomunicării la timp a datoriilor, a incorectitudinii numelui și adresei? Trebuie să fac ceva? Desigur că termenul de 15 zile pentru contestație a expirat înainte ca hârtiile să fie livrate de poștaș.
Nu-mi mai amintesc exact, însă înainte de emigrare am umblat pe la toate instituțiile posibile și am scos toate hârtiile posibile, de la apostilări de acte până la adeverințe de muncă și cotizații la pensii. Am impresia că am cerut și o adeverință de cazier fiscal în care finanțele să confirme că nu avem datorii neplătite. Dar nu mă apuc să caut hârtiile astea decât dacă altfel nu se poate nicicum.
Mulțumesc foarte mult pentru răbdarea de a citi până aici și pentru orice sfat.
Buna ziua, pe scurt, trebuie analizate documentele pentru a va putea fi furnizat un raspuns cert la problema semnalata de dvs. Cu toate acestea, informativ, sub rezerva analizei documentelor, trebuie sa stiti ca termenul de prescriptie pentru creantele fiscale este de 5 ani, ca numele se coroboreaza cu CNP-ul indicat in documentele primite, ca orice nelegalitate/netemeinicie a executarii silite trebuie constatata de instanta de judecata, altfel ele produc efecte. In ceea ce priveste termenul de contestare, in cazul in care actele au sosit pe o adresa cu care nu mai figurati la evidenta populatiei, puteti solicita repunerea in termen pentru contestatie in termen de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta efectiv de comunicari.
Ce înseamnă că numele se coroborează cu CNP-ul - trebuie ambele să fie simultan corecte, sau e suficient ca doar CNP-ul să fie prezent chiar dacă numele și/sau adresa sunt complet aiurea?
Dacă instituția produce un document ce nu întrunește condițiile legale de fundamentare a acțiunii (neconcordanță nume sau adresă, prescrierea faptelor, lipsa dovezii de luare la cunoștință a notificării, nu doar de trimitere a scrisorii pe o adresă aiurea etc.), este aceasta nulă de drept sau dimpotrivă, orice instituție poate să scoată din pix orice fel de decizie și cetățeanul mai are nevoie de o viață pe care să și-o petreacă prin tribunale cu contestații și întâmpinări ca să corecteze tâmpeniile funcționarului intangibil?
Dacă cer la Primărie adeverință că nu am datorii și ei îmi dau hârtia, apoi după 2 zile ei îmi trimit altă scrisoare prin care îmi cer bani pentru vreo amendă, pot folosi prima hârtie ca să-și recunoască ei greșeala și să anuleze ei cea de a doua sau trebuie să merg în instanță pentru fiecare greșeală funcționărească?
Mulțumesc încă o dată! Sunt extrem de frustrat de aceste șicane ale statului, nu știu dacă se observă. :)
Buna ziua, numai instanta de judecata poate decide daca procesul verbal este nelegal sau nu. Din pacate, chiar daca la un moment dat figurati cu datorii la stat, acesta poate face in termenul de prscriptie, verificari, reclaculari, regularizari si sa apara datorii, nefiind just dar este legal. Asadar nu va ramane decat sa sesizati instanta de judecata cu aspectele semnalate si aceasta va interpreta daca in lipsa sau in prezenta acelor elemente eronate, procesul-verbal este sau nu legal.