avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune

Buna ziua,

Fiti amabil suntem trei frati si am dori sa facem taxa de succesiune Dorim sa stim ce acte ne sunt necesare si ce taxa se percepe.Putem face taxa de succesiune la orce notar public sau doar in raza unde locuim?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:54, 30 Ianuarie 2010
Taxa de succesiune nu se face la notar.
Notarul desfasoara activitatea de incheiere amiabila a succesiunii,la cererea succesorilor defunctului .
Procedura prevede achitarea de taxe,onorariu,etc.
Puteti deschide succesiunea prin orice birou notarial .
fiti amabil(a) unde pot face taxa de succesiune ce acte imi sunt necesare si ce taxa se percepe.Va rog sa-mi dati cat mai multe detalii.Suntem trei frati daca unul dintre noi lipseste la succesiune se poate face succesiunea in lipsa lui?

Cu multa stima Alexandru Mihalcea
#-o Constat o noua expresie aberanta care va intra in "folclorul" romanesc. ("taxa de succesiune").

Se cheama dezbatere succesorala sau dezbaterea unei mosteniri ... sau ziceti-i cum vreti, dar n-o botezati "taxa". #-o
Faptul ca pentru asta se plateste un onorariu notarial, un impozit (unde e cazul), o taxa de timbru (pentru cererea adresta instantei) etc., asta nu ne indreptateste sa folosim cuvantul taxa in denumirea acestei proceduri.


Competenta apartine unui birou notarial sau instantei de judecata din raza ultimului domiciliu al mortului.

Intrebati notarul cat va costa. Noi nu putem sti atata vreme cat nu cunoastem valoarea masei succesorale (in raport de care se calculeaza onoraiul lui ...minim) si nici cat il lasa inima sa ceara peste acest minim.

Daca nu va puneti toti trei de acord (in ce sens .."lipseste" cel de-al treilea? n-are de gand sa vina? e pe ..lumea ailalta? ...) atunci va ramane cale instantei.
Taxa de timbru = 3% din valoarea masei succesorale + onorariu avocat (eventual).

Taxa de timbru se restituie integral daca partile incheie o tranzatie pana la prima zi de infatisare (care nu-i neaparat totuna cu primul termen de judecata) sau se restituie pana la jumatate din acesta taxa daca tranzactia s-ar incheia peste prima zi de infatisare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
@Alex 356
hotarati-va sa comunicati date concrete
Ori sunteti 3 frati care doriti ''Taxa de succesiune'',ori sunteti numai 2 si pe buna dreptate colega romascanu ,puncteaza atent si cu umor ,inartvertentele din mesajul dvs.
Solicitati raspunsuri concrete in situatia in care dvs nu furnizati amanunte
Daca intruniti acceptul tuturor, cati frati sunteti,puteti contacta orientativ mai multe birouri notariale,pentru a va edifica asupra onorariu,etc.
Daca colega romascanu are dreptate in privinta celui de-al treilea frate,va ramane varianta cu instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune victorstanescu74@yahoo.com victorstanescu74@yahoo.com Taxa notariala pentru dezbaterea succesiunii se restituie dacă unul din moștenitori nu se prezintă la nici unul dintre termene? Dacă nu, care este ... (vezi toată discuția)
Succesiune Alin_Cosmin Alin_Cosmin 1.care sant pasii ce tr urmati pentru a deschide proces de succesiune dupa frate fara copii dar cu sotie in viata?2.cam ce costuri prevede un astfel de proces ... (vezi toată discuția)
Tata decedat in ianuarie 2015-dezbatere succesiune-informatii /costuri DocMadalina DocMadalina Notar sau instanta?Ar trebui sa ma grabesc,daca depasesc termenul de 6 luni o sa intervina alta taxe? (vezi toată discuția)