Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu suportul legislativ in urmatoarea speta:
Bunica mea(decedata in 2022) detinea cu titlu de proprietate din anul 2002, impreuna cu 3 frati, o suprafata de teren. Anul acesta am dezbatut mostenirea dupa bunica, devenind mostenitor impreuna cu sora si unchiul meu.
Pentru respectivul teren(intreaga suprafata) nu s-a platit impozitul de cca 12 ani. Dupa dezabterea mostenirii am mers la primarie pentru a plati impozitul restant. Dna de la taxe si impozite imi tot spune ca trebuie sa platesc impozitul restant pentru intreaga suprafata datorat pana anul acesta, chiar daca bunica era proprietara doar pe 1/4 din terenul respectiv. Abia apoi imi poate incheia rol individual. Este corecta aceasta impunere?
Multumesc!
Dacă bunica era proprietara pe 1/4 din intreaga suprafata, nu datora 1/4 din impozitul aferent întregii suprafețe?
Am încercat să iau legătura cu ceilalți 3 proprietari însă sunt decedați toți, iar copiii lor nu vor să dezbată moștenirea sau nu îi interesează respectivul teren. De asemenea, nici nu vor să contribuie la plata impozitului. Practic, dacă plătesc întreg impozitul nu voi putea recupera acei bani.
Bună ziua din nou:)
Am găsit acest articol de lege.
Din Codul fiscal: art 256 alin. (4): În cazul terenului care este deţinut în comun de două sau mai multe persoane, fiecare proprietar datorează impozit pentru partea din teren aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru terenul respectiv.