avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurire impozit datorat dupa dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurire impozit datorat dupa dezbatere mostenire

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu suportul legislativ in urmatoarea speta:
Bunica mea(decedata in 2022) detinea cu titlu de proprietate din anul 2002, impreuna cu 3 frati, o suprafata de teren. Anul acesta am dezbatut mostenirea dupa bunica, devenind mostenitor impreuna cu sora si unchiul meu.
Pentru respectivul teren(intreaga suprafata) nu s-a platit impozitul de cca 12 ani. Dupa dezabterea mostenirii am mers la primarie pentru a plati impozitul restant. Dna de la taxe si impozite imi tot spune ca trebuie sa platesc impozitul restant pentru intreaga suprafata datorat pana anul acesta, chiar daca bunica era proprietara doar pe 1/4 din terenul respectiv. Abia apoi imi poate incheia rol individual. Este corecta aceasta impunere?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2023
smarochin, utilizator
Cel mai recent răspuns: smarochin , utilizator 08:05, 13 Noiembrie 2023
Normal era ca la dezbaterea mostenirii sa fi avut certificat fiscal in care sa apara aceasta suma si o imparteati ,

Asa probabil va trebui sa achitati si sa solicitati rambursarea de la ceilalti coproprietari, conform cotelor parti ale fiecaruia.
Dacă bunica era proprietara pe 1/4 din intreaga suprafata, nu datora 1/4 din impozitul aferent întregii suprafețe?
Am încercat să iau legătura cu ceilalți 3 proprietari însă sunt decedați toți, iar copiii lor nu vor să dezbată moștenirea sau nu îi interesează respectivul teren. De asemenea, nici nu vor să contribuie la plata impozitului. Practic, dacă plătesc întreg impozitul nu voi putea recupera acei bani.
Bună ziua, ma puteți ajuta cu un răspuns legat de problema mea? Mulțumesc!
Bună ziua din nou:)
Am găsit acest articol de lege.
Din Codul fiscal: art 256 alin. (4): În cazul terenului care este deţinut în comun de două sau mai multe persoane, fiecare proprietar datorează impozit pentru partea din teren aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru terenul respectiv.

Nu se aplică în situația de față?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit teren agricol extravilan.penalitati macvio53 macvio53 Am fost instiintat de catre primarie ca am de platit o suma apreciabila reprezentand impozitul si penalitatile din 2007 pana in prezent pentru un titlu de ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe teren agricol RodicaMaria RodicaMaria Buna, Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Acum 5 ani am primit mostenire un hectar de teren agricol de la bunici pe care l-am dat in arenda la o ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Alexandreevici Alexandreevici Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Bună ziua! Tată și fiu moștenesc în baza unui testament de la un bunic ... (vezi toată discuția)