avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am următoarea problemă: am vrut să îmi cumpăr o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am următoarea problemă: am vrut să îmi cumpăr o locuință ...

Am următoarea problemă: am vrut să îmi cumpăr o locuință de la un constructor, pentru care am achitat un avans de 45.000 euro (promisiune-bilaterală), al doilea avand de 20.000 euro (act adițional de prelungire a încheierii contractului de vânzare cumpărare) și al treilea avans de 23.000 euro din suma totală de 90.000 euro. Cei 45.000 euro au fost achitați prin bancă. Al doilea avans s-a împărțit, astfel: cu 85.000 LEI constructorul cumpără terenul de la primărie (era concesionat) și restul se achită prin bancă.

Cei 23.000 euro au fost predați ”în mână”, urmând ca la încheierea contractului de vânzare-cumpărare să fie consemnată și această sumă. Notarul ne-a trimis doar la bancă și la primărie, să plătim, fără să oblige promitentul vânzător să ne elibereze facturi.

Au apărut complicații în documente și am renunțat la casă. Nu putem înscrie ipoteca legală pe toată suma, deoarece nu deținem decât transferul bancar în contul vânzătorului, fără suma de 85.000 lei dați în Primărie (unde casiera scrie pe chitanță! că am plătit eu, în pix), factura și chitanța fiind emisă pe numele constructorului din sistem, iar pe cei 23.000 euro nu dețin niciun document.

Cum pot obliga constructorul să îmi elibereze documentele care fac dovada plăților? Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:49, 6 Noiembrie 2023
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Constructorul a gasit gainusa cu oua de aur.
Citești și nu înțelegi cum poate cineva sa dea atatia bani fără acte.
E de neimaginat de ce ati platit dvs la primarie de parca erati asociat. Ala face afaceri cu banii altuia...
Acum cat timp i-ati dat cei 23 de mii în mana și pt ce i,ati dat? Ce dovezi aveti ca i,ati dat? Mesaje, martori ca înțeleg ca acte nu aveti pt ei.
E gata casa, vrea sa v-o vanda?
Macar sa incheiati contract de vanzare când s,or descurca actele și o vindeti daca nu o mai vreti.
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu parere de rau constat ca oamenii intreaba pe forum dupa ce au facut pocinogul si nu inainte, ca sa fie invatati cum sa se apere. Pacat
Am dat 23.000 euro în septembrie 2023 pentru o modificare la acoperiș. Acoperișul era din lemn și cu țiglă (casa fiind un fost sediu administrativ al primăriei), lemnul era putred (grinzile sau cum se numesc) și constructorul mi-a propus o modificare pe care am acceptat-o: plafon din beton și apoi un nou acoperiș. De la 16.000 am ajuns la 23.000 Euro. Notarul a spus unde să ne ducem să plătim și se cunoaște de ani de zile cu constructorul. Eu am vrut doar o căsuță la țară...
Am primit și negație de la OCPI azi, deoarece, DOAR PE BAZA ACTELOR NOTARIALE NU SE POATE ÎNSCRIE IPOTECA LEGALĂ PENTRU BANII ACHITAȚI (65.000 euro), fără cei 23.000 euro.
1. Nu am înțeles de ce Primăria a acceptat CASH o sumă așa de mare. Ei nu au plafon zilnic?
2. Mă duc la ANAF și solicit control la constructor.
3. Îi fac plângere penală.
4. Doream să știu dacă pot solicita unei instanțe civile obligația constructorului să-mi emită facturile, măcar pentru banii din actele notariale.
5. Vă mulțumesc tutror pentru ajutor!
Cu el ati vorbit, ce poziție are?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract - insolventa inlineasofa inlineasofa O societatea X a incheiat cu o banca in 21.12.2004 un contract de credit garantat pe suma de 450.000 euro pe 7 ani printr-o ipoteca de un imobil (cladire + ... (vezi toată discuția)
Plata avans apartament in constructie mariusgrid mariusgrid Buna ziua! Intentionez sa cumpar un apartament inca neconstruit cu plata in avans.Constructorul e persoana fizica iar platind in avans obtin un pret mai mic ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)