avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum poate afla o persoana adoptata (majora) de la cine ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum poate afla o persoana adoptata (majora) de la cine si cum ...

Cum poate afla o persoana adoptata (majora) de la cine si cum a fost adoptata, daca parintii adoptivi i-au ascuns si ii ascund in continuare adevarul ?
Persoana a aflat de la o ruda(care a si murit) ca a fost adoptata, dar parintii adoptivi, i-au recunoscut ca a adoptat-o, dar i-au zis tot felul de minciuni. Ba ca au luat-o fara acte, ba ca au luat-o de la camin, ba ca parintii biologici erau mici urati si saraci. Nu vor sa spuna adevarul. A vrut sa apeleze la avocati dar nu isi permite financiar si cei ce au fost contactati si intrebati daca pot ajuta sa afle informatia oficiala(actul de adoptie din arhiva), au refuzat sa se implice, recomandand ca persoana adoptata sa umble si sa afle adevarul. Parintii adoptivi sunt foarte manipulatori si perversi. Din exterior par "painea lu' Dumnezeu" dar in realitate sunt rai si nu vor spune niciodata adevarul.
Poate cineva sa ne spuna care sunt pasii de urmat, procedurile, pentru a afla daca adoptia s-a efectuat legal, si cine sunt parintii biologici (nume prenume localitate) ?
Cel mai recent răspuns: antoneta.is , utilizator 21:25, 7 Noiembrie 2023
Daca nu era adoptata "cu acte", nu era pe numele parintilor adoptivi. Dar poate ca este chiar fiica lor dar ii raspund aiurea la astfel de intrebari aiurea. Doar persoana adoptata poate cere actele. Nimeni nu o poate face in locul ei, oricata bunavointa ar avea.
Dar, in locul ei eu mi-as pune o intrebare: de ce au dat-o? Oare sunt mai buni decat "parintii rai" care au crescut-o?
Sa mearga la primaria de unde s-a eliberat actul de nastere sa se intereseze. Serviciul "Stare civila - nasteri". Acolo ii vor spune ce are de facut.
Multumesc pentru raspuns. Interesant punctul Dvs. de vedere. Dar nu credeti ca e ceva putred ? din moment ce parintii adoptivi au recunoscut(cand au fost pusi in fata faptului implinit) ca au adoptat-o, dar i-au zis tot felul de scenarii mincionase. De ce ai face asa ceva? Daca a fost ceva legal, corect, de ce nu ai spune adevarul ? De ce nu i-ai arata actul de adoptie ? Persoana(adoptata) in cauza este majora, este intelegatoare, calma, nu a facut probleme niciodata. Pur si simplu intr-o zi, ruda i-a spus cu un ras malefic ca ea nu face parte din familie,ca ea este adoptata.
Parintii adoptivi nu au negat, au recunoscut, dar cu o rautate au mintit spunand tot felul de scenarii ce se bat cap in cap.
De ce ai face asa ceva daca nu ai nimic de ascuns ?
(cu siguranta s-a facut o adoptie din moment ce copilul a capatat certificat nou de nastere cu nume prenume, parinti "noi" trecuti pe certificat etc)
La stare civila nu te ia in seama nimeni, iti poate elibera o "dublura" la certificatul de nastere. Si atat. Trebuie sa existe o serie de proceduri. Cineva intreba aici acum ceva ani, cum poate afla si tot asa i s-a raspuns sa se duca la Evidenta Populatiei. O persoana in caz similar a raspuns ca a fost deja la Evidenta populatiei, si i-a zis ca nu are ce sa caute acolo, l-a trimis la D.G.A.S.P.C, s-a dus acolo si l-a intrebat daca a fost la Tribunal unde trebuia sa faca o cerere dosar care sa contina si un act eliberat de un psiholog cum ca e "apt mintal" pentru ce vrea sa afle. Doamne Fereste!
Un avocat ne-a zis ca nu are ce sa caute la tribunal(judecatorie) ca tre sa se duca la D.G.A.S.P.C. Nu stim nici acum, procedura. Nu ne permitem sa angajam avocat, costul este de 100-150 euro/ora.
Nu e nimeni aici care sa ne ajute, sa ne spuna exact unde trebuie sa mearga persoana adoptata sa afle adevarul despre adoptia ce i-a fost ascunsa toata viata ?
(nu exista o lege care obliga parintii adoptivi sa anunte-spuna adevarul copilului adoptat? )
[ link extern ] /
Vedeți în link, pare foarte simplu.
Iar cu onorariul avocatului, e o exagerare.
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator
Legat de onorariul avocatului, nu este exagerare. Nici eu nu ma asteptam sa fie asa scump. ieri, luni, am fost la o firma de avocati pentru a intreba daca ne poate ajuta, si dupa ce le-am explicat scurt ca vrem doar sa aflam(vedem) cum s-a facut adoptia (si cine sunt parintii biologici), avocatul mi-a spus ca nu crede ca o sa ne convina cand vine vorba de costuri. Si ne-a explicat ca el percepe 100 euro/ora si daca el pierde intr-o zi 4-5 ore sa umble pentru noi, avem sa ii dam 500 euro pentru acea zi ? Noi nu ne permitem, desi poate pentru anumite persoane nu e o suma mare. Si avocatul a insistat ca persoana in cauza, sa mearga sa se intereseze si sa caute. Moment in care am decis sa incerc sa intreb si aici pe acest site ca ultima speranta. De ceva timp tot incercam si am trimis emailuri la mai multi avocati, dar nu ne baga in seama, nu ne-au raspuns nici macar la email.
Legat de link, va multumesc, voi citi , sper sa reusim sa aflam ce i se cuvine persoanei adoptate, si anume, simplul adevar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie copil provenit dintr-o relatie anterioara dalama dalama Buna ziua. am si eu o intrebare legata de adoptia unui copil provenit dintr-o relatie anterioara a mamei... Copil cu handicap grav, rezultat in urma unei rel ... (vezi toată discuția)
Adoptia ancamardare ancamardare Buna! Cunosc un caz si m-ar interesa ce solutie se poate gasi : otanara liceana de 18 ani e insarcinata in luna a sasea, tatal natural al copilului nu-l va ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma urgent: prietena mea doreste sa-si gaseasca parintii naturali stanbogdan23 stanbogdan23 Am o prietena care este disperata. A fost infiata de mica si nu isi cunoaste parinti , si doreste cu disperara se isi gaseasca parinti naturali. Stie doar in ... (vezi toată discuția)