avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren extravilan - lege 2023 actualizata - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren extravilan - lege 2023 actualizata - ajutor! ...

Cumparare teren extravilan - lege 2023 actualizata - ajutor!

Doresc sa cumpar un teren 52 ari din care 27 sunt intravilan iar restu extravilan, cum se porcedeaza? Eu nu sunt din comuna respectiva nici vriun grad de rudenie din rangul preemptorilor, cum se porcedeaza? cineva sa imi explice va rog, daca se poate si cu articolul din lege, findca cei de la primarie din satul respectiv a zis ca nu pot cumpara terenul findca nu sunt cu buletinul sau adresa din sat si nici nu sunt agricultor.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:19, 10 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate nu ati inteles corect . Intr-adevar , nu sunteti preemptor , dar puteti cumpara , in urmatoarele conditii : terenul intravilan se poate vinde si cumpara fara nici o problema , daca are carte funciara . Mergeti la notar si faceti contract . Pentru cel extravilan , proprietarul face oferta de vanzare , la pretul la care v-ati inteles , si o depune la Primarie . Aceasta ( Primaria ) afiseaza aceasta oferta pentru 45 zile lucratoare . Daca aceasta oferta este acceptata de vreun preemptor , nu-i poate vinde decat acestuia , la pretul din oferta , sau sa-si retraga oferta de vanzare . Dupa ce trec cele 45 zile , Primaria intocmeste un proces-verbal de constatare a incheierii primei etape . De la incheierea acestui pv , mai trebuie asteptat inca 30 zile calendaristice , pe cei pe care legea ii numeste “ cumparatori potentiali “ ( care sunt agricultori cu activitate agricola de cel putin 5 ani in tara ) . Daca nici acestia nu depun acceptare de oferta in acest termen , Primaria da un aviz de vanzare la liber . Aveti nevoie de acest aviz la notar , la incheierea contractului de v-c . Deci , se poate , doar ca dureaza vreo 3 luni . PS. Pentru terenul extravilan exista riscul ca un preemptor sa accepte oferta , dar , daca dvs. cumparati intr-o prima etapa terenul intravilan , deveniti dvs. preemptor , ca vecin de lot ( inteleg ca - de fapt - este un singur teren prin care trece limita de intravilan ) .
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
acum am inteles, multumesc de raspuns. deci sa face acte pe 27 ari intravilan contract vanzare-cumpare si apoi extravilanul. dar fac notari asa ceva? este legal sa desfaci un teren?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar nu este desfacut gata ? ca intabularea se face separat , se fac 2 parcele lipite , chiar daca nu sunt fizic despartite ( tocmai am o situatie identica , dar aveam deja intabulare . Iar intabularea se face pe categorii , intravilanul separat si extravilanul la .fel ) . Fara intabulare nu puteti cumpara . Noi ne apropiem de incheierea primei etape , cea de 45 zile . Succes.
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
Terenul este intabulat are carte funciara tot ce trebuie dar e incadrat intr-un singur teren, de aia intreb daca se pot face doua parcele acum.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si ce scrie in extrasul de carte funciara ? e intravilan sau extravilan ? ca nu poate fi si-si ... Cand noua ni s-a reconstituit dreptul de proprietate pe teren , acesta a fost extravilan . Ulterior s-au extins granitele intravilanului , iar o parte din el a ajuns in intravilan , noi nici nu am aflat decat cand am facut lucrarea cadastrala pentru intabulare , iar cele 2 parcele au primit numere cadastrale diferite . Si impozitele pe terenuri sunt diferite , pentru cel trecut in intravilan e mult mai mare . Uitati-va pe extrasul de carte funciara , la “ Date referitoare la teren “ , la rubrica “ Observatii/Referinte “ , acolo vedeti unde e incadrat terenul . Daca cumva a fost extravilan , si ulterior o parte a devenit intravilan ( ca in cazul nostru ) , cadastrul trebuie refacut .
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de preemtiune Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Revin la dvs cu o intrebare - schita topografica stereo 70 - plan vizat de OCOT - categoria de folosinta a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, incerc sa vand casa + pamant mostenit de la tatal ... dumitrudan609 dumitrudan609 Buna ziua, Incerc sa vand casa + pamant mostenit de la tatal meu. Dupa ultimul extras de informare de la OCPI terenul este mixt, atat intravilan cat si ... (vezi toată discuția)
Poate o instanta sa ma forteze sa vand unui cumparator un teren? ... ioanamaria.sima ioanamaria.sima Poate o instanta sa ma forteze sa vand unui cumparator un teren? Detin un teren in imediata vecinatate a unui proprietar care sustine ca stia ca acest teren ... (vezi toată discuția)