Sunt femeie,născută la 3dec.1961,lucrez din august 1981,până în prezent (în acest interval am fost un an în șomaj, apoi de a doua zi de când mi s a expirat șomajul, m am angajat în continuare, până în acest moment).În februarie 2024,trebuie sa ies la pensie de limită de vârstă. Va rog frumos, sa ma sfătuiți cum e mai corect sa procedez:Sa depun dosarul în dec.2023 pt pensie anticipată (nepenalizata, având 41-42 de ani cotizati),sau în februarie 2024,la limită?cum e mai bine, pt.a nu pierde din valoarea pensiei viitoare.Va mulțumesc, anticipat.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca luam un simplu exemplu matematic , o persoana care a obtinut un total de 35 puncte de pensie , si are un stagiu complet de cotizare de 35 ani , obtine 1 punct de pensie , aplicand indicele de corectie , va avea 1,41 puncte de pensie si , de la 01.01.2024 , va avea o pensie bruta de 2865 lei ( la valoarea unui punct de 2032 lei ) . De la 01.09.2024 , pensia cuvenita ar fi 35 * 81 lei ( valoarea punctului de referinta ) = 2835 lei ( putin-putin mai mica ) . Daca nu ar exista aceste puncte de stabilitate ( in cazul acesta - 6,25 ) , pensia ar scadea ... Cei care au realizat punctaj mare in timp scurt - avand salariu mare - dar nu depasesc 25 ani contributivi , sunt usor dezavantajati de noua lege .
Pensie limita virsta
bulzanv
Pensie limita de virsta
Nascuta in dec 1958, iesita la pense in martie 2020, iesita la pensie limita de virsta la 61 ani si 3 luni. Stagiu total de cotizare ... (vezi toată discuția)