avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, prin LEGEA nr. 346 din 10 noiembrie 2023 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, prin LEGEA nr. 346 din 10 noiembrie 2023 pentru aprobarea ...

Buna ziua, prin LEGEA nr. 346 din 10 noiembrie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist s-a aprobat OUG nr.21/2023 cu o modificare: La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Contractele încheiate de lucrătorii culturali profesionişti sunt asimilate contractelor individuale de muncă în ceea ce priveşte atribuirea contractelor de achiziţie publică sau a acordurilor-cadru de servicii."
-**** Ce se poate intelege din aceasta prevedere? Ca in cazul incheierii unui contract cu o institutie publica contractul este asimilat contractelor individuale de munca si va duce implicit la plata CAS si CASS de catre institutia publica contractanta?
Cel mai recent răspuns: juridic sibfest , utilizator 09:01, 15 Noiembrie 2023
Pentru veniturile realizate, lucrătorii culturali profesioniști datorează impozit și contribuții sociale obligatorii, așa cum sunt ele prevăzute pentru veniturile din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, după caz.

Lucrătorul cultural profesionist are obligația depunerii declarației unice și a plății contribuțiilor sociale, la termenele, în condițiile și cu excepțiile prevăzute de legislația fiscală aplicabilă, atunci când, potrivit condițiilor legale, datorează contribuții de asigurări sociale și/sau de asigurări sociale de sănătate.
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns! Am vazut prevederea referitoare la obligatiile lucratorilor profesionisti dar nu prea inteleg la ce se refera atunci art.9 alin.2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii. Alo2016 Alo2016 Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii (cedarea folosintei bunurilor) intra in baza de calcul a contributiei la pensie (CAS) -sau ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)
Pfa activitati independente și pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat partial. Potrivit actualei Legi ... (vezi toată discuția)