avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... O asociație patronală fără activitate economică ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

O asociație patronală fără activitate economică adopta e-factura?

Bună seara.O asociație patronală fără activitate economică,trebuie să adopte
de la 1 ianuarie 2024 sistemul E -factura ?
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:23, 15 Decembrie 2023
Pai dacă nu aveți activitate economica în ce situații pana în prezent dați facturi?
Dacă în prezent aveți relații cu alte firme în baza facturii, da. Veți adopta e-factura.
Organizatia patronala ( inregistrata conform Legii nr 62/2011)e scutita de impozit pe profit conform art 15alin (2) din Codul fiscal pentru venituri din cotizatiile membrilor si reprezintă, susține și apără interesele membrilor ei în relațiile cu autoritățile publice, Factura pentru cotizatie nu ar trebui sa intre sub incidenta e-factura nefiind pentru o activitate economica ci pentru sustinerea scopului patronatului . Nefiind platitoare de TVA factura asoc patronale nu va ajuta cu nimic la eliminarea evaziunii fiscale din domeniul TVA . In plus Legea 139/2022 la art III se refera la operatori economici stabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal or art 266 face parte din Cap VII TVA iar la Cap IX Operatiuni scutite de TVA la art 292 alin (1) lit (k) sunt mentionate org patronale scutite pentru prestările de servicii și/sau livrările de bunuri furnizate membrilor în interesul lor colectiv, în schimbul unei cotizații fixate conform statutului. In acest context considerati ca este necesara e-factura pentru cotizatie ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
factura se emite pentru achizitii de bunuri, prestari de servicii... daca organizatia patronala nu desfasoara activitati economice nu are ce factura, ca nu trehuie sa emita facturi pentru cotizatii sau taxe de inscriere sau donatii sau sponsorizari sau legate si alte asemenea venituri non-profit. Daca totusi emite un inscris pe care il intituleaza factura, acel inscris NU este o "factura" in sensul codului fiscal si deci nu ii este aplicabila legislatia privind facturarea deci nu se pune problema daca se aplica sau nu sisemul eFactura.
Se emit facturi pt. cotizati (stiu ca nu este obligatoriu) dar se primesc facturi de la furnizori.
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2023
TOROAPAMARIA, utilizator
pai oricum sunteti obligati sa aveti SPV si atunci puteti prin el primj facturi de la furnizori prin eFactura daca nu cumva are modul de eFactura softul de contabilitate pe care il folositi = au si softuri ieftine si chiar gratuite asa ceva....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi fiscale cotizatii ong ContraOF ContraOF Buna seara...este sau nu obligatorie emiterea de facturi fiscale pentru cotizatiile DEJA incasate de ONG uri, va rog ? (vezi toată discuția)
Ong - salvamari - tva ContSters75906 ContSters75906 O asociatie fara scop lucrativ A are ca scop potrivit statutului "promovarea solidaritatii sociale, acordarea de asistenta sociala si socio-sanitara" Printre ... (vezi toată discuția)
Cotizatii, e-factura MuscaAnca MuscaAnca O asociatie care desfasoara activitate non-profit, primeste cotizatii, taxe ale membrilor si contributii ale simpatizantilor. Este obligata sa emita factura ... (vezi toată discuția)