avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Urmare a constructiei la un bloc a unei mansarde fara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Urmare a constructiei la un bloc a unei mansarde fara autorizatie, ...

Urmare a constructiei la un bloc a unei mansarde fara autorizatie, dezafectarea coloanelor de canalizare comune si aparitia unor fisuri in planseul despartitor dintre apartamente, ca urmare a unor lucrari efectuate la ultimul etaj al unui bloc, am sunat la inspectoratul de stat in constructii si le am expus problema, iar de acolo mi s a raspuns ca nu e de competenta lor si ca Asociatia de proprietari trebuie sa rezolve sau Primaria. Inainte de acest fapt am sesizat si Asociatia, care nu a facut nimic, apoi primaria, care ne a raspuns ca trebuis sa sunam la inspectoratul in constructii. E posibil ca o asemenea situatie sa nu fie luata in analiza de Inspectoratul in constructii? Unde ma pot adresa mai departe? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 19:03, 18 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rind nu rezolvati probleme prin a suna, ci prin reclamatii inregistrate :

Capitolul IX Contravenții și sancțiuni
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
..............................
f) punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora;
g) schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale;
...........................
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la alin. (1) lit. d), f) și k), cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) faptele prevăzute la alin. (1) lit. a),b), c), r) și s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
a) de către Inspectoratul de Stat în Construcții în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. f), g) și h);
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Foarte interesant. La un bloc s-a construit o mansardă fără autorizație și nu s-a sesizat nimeni din conducerea asociației sau dintre proprietari în timpul executării construcției, în condițiile în care construcția nu s-a realizat peste noapte.

O astfel de lucrarea complexă necesita acordul în scris al tuturor proprietarilor din condominiu și obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens, sau potrivit art. 39 din legea 196/2018, „ acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare”.

dana2023 a scris:

Urmare a constructiei la un bloc a unei mansarde fara autorizatie.......................................

Va adresati iar in scris catre toti incepanad cu inspectoratul de stat in constructii si apoi primariei si presedintelui.
A raspuns la ISC un oarecare care a dorit sa scape de dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contraventie lege 196/2018 art 102, alin 1, lit g - cine e competent? Marron Marron Buna ziua, Azi am primit răspunsul Inspectoratului de Stat in Constructii la o petitie prin care sesizam o neregula, neregula care este contraventie conform ... (vezi toată discuția)
Am construit fara autorizatie de la primarie tarancon tarancon Am construit o baie si o bucatarie fara autorizatie de la primarie. Intrebearea mea este care ar putea fi amenda? Si daca acum dupa ce am construit eu reusesc ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua , Cine poate verifica o asociatie de proprietari si care sunt persoanele indreptatite sa face aceste verificari? Multumesc! (vezi toată discuția)