avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Regim donație
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Regim donație

Buna ziua!
Avem urmatoarele articole din Codul Civil:
CAPITOLUL II:Donaţia
SECŢIUNEA 1:Încheierea contractului
Art. 1011: Forma donaţiei
(1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) Nu sunt supuse dispoziţiei de la alin. (1) donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.
(3) Bunurile mobile care constituie obiectul donaţiei trebuie enumerate şi evaluate într-un înscris, chiar sub semnătură privată, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.
(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţe al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului...

I. Situatie prezenta:
- Avem un donator din Romania care doreste sa faca o donatie in bani care depaseste suma de 25.000 de lei.
Intrebare:
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil, atunci cand vorbim despre o donatie in bani care depaseste suma de 25.000 de lei, aceasta tranzactie trebuie autentificata la notar printr-un contract de donatie?


II. Situatie prezenta:
- Avem un donator din Romania care doreste sa faca donatii regulate in bani (anual) care depasesc la un moment dat suma de 25.000 de lei.
Intrebare:
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil, atunci cand vorbim despre o donatie in bani care la un moment dat depaseste suma de 25.000 de lei, aceasta tranzactie trebuie autentificata la notar printr-un contract de donatie?
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil, daca aceste sume sunt donate in transe (nu toata suma de peste 25.000 de lei dintr-o singura tranzactie), aceasta trebuie autentificata la notar printr-un contract de donatie?

III. Situatie prezenta:
- Avem un donator dintr-o alta tara (Germania) care doreste sa faca donatii regulate in bani (anual) care depasesc de fiecare data suma de 25.000 de lei. Donatia este facuta in euro si este de cel putin 5000 de euro de fiecare data.

Intrebari:
- Avand in vedere articolele mentionate mai sus din Codul Civil si situatia descrisa, aceste donatii facute din Germania trebuie autentificaate la notar?
- Daca da, unde anume la notar, avand in vedere ca vorbim despre o alta tara?
- Daca da, de asemenea, atunci cand se face autentificarea donatiei, este nevoie sa fie prezent si cineva din partea donatarului (celui care primeste donatia)?
- Exista posibilitatea ca aceste donatii sa fie facute in asa fel incat sa nu depaseasca suma de 25.000 de lei, in felul acesta donatia nemaifiind nevoie a se face la notar? Adica, donatiile in bani sa fie mereu facute in asa fel incat sa nu depaseasca suma de 25.000 de lei?
- Dar daca vorbim despre un donator care vrea sa fac donatie in bani dintr-o tara din Africa sau Australia? Care este procedura pe care trebuie sa o urmeze persoana respectiva, in asa fel incat sa fie in concordanata cu articolele mai sus mentionate?

Va multumesc frumos pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:46, 15 Decembrie 2023
Bună seara!
Va recomand să apelați la serviciile unui avocat din zona dvs.!
asa cum vi s-a sugerat, e o speta foarte complexa, se pot explora veriante atipice gen donatie indirecta sau deghizata, dar la plati succesive e risc de considerare ca fragmentare si declarare a tuturor ca ilegale., elementele de extranenitate prun probleme speciale ref. legislatia aprocabila... deci nu exista un raspuns simplu si scurt pe care sa vi-l dea cineva gratis in cateva minute...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! tatal meu a vandut un teren si vrea sa imparta banii ... a-elena a-elena Buna ziua! Tatal meu a vandut un teren si vrea sa imparta banii mie si surorii mele. Poate sa ne faca transferul direct in cont sau este nevoie ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Doresc să-i transfer o sumă de peste 10.000 euro copilului meu major. cum să procedez ca suma să nu fie impozitată? wrunning wrunning Buna ziua! Doresc a transfera o suma de peste 10.000 euro copilului meu major. Pentru a fi cert ca acesta nu va fi intrebat de taxe de impozit pe acesti bani ... (vezi toată discuția)