avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cotizatii CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cotizatii CAS

nu mai lucrez legal din 2000,pot cotiza de acum pentru pensie(avind carte de munca din 1992),cat este lunar si(sau) daca se poate plati si din urma?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 15:16, 1 Februarie 2010
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va cer o lamurire privind calitatea de coasigurat al fiului meu de 27 ani .
1. date din cartea lui de munca pentru care s-a virat cas fiind angajat cu carte de munca:
a lucrat in perioada 26.05.2006 - 01. 09. 2006
07.06.2007 - 01.09.2008
10.11. 2009 - 10.02.2009
03.08.2009 - 01.12.2009
2. daca am facut deja declaratie notariala sotul meu luandu-l pe asigurarea de sanatate a lui ce suma as trebui sa platesc pentru perioada neasigurata din perioada anterioara de 5 ani (asa am inteles ca se socoteste) deoarece fiul meu are probleme de sanatate si am dori sa poata beneficia de servicii medicale in calitate de coasigurat. Mentionam ca sotul este bugetar cu contract de munca pe perioada nedeterminata.
3. de la casa de asigurari ni s-a spus ca ar fi o suma destul de mare la momentul cand am facut intrebarea nu aveam in fata cartea de munca a fiului.
1. Mergeti cu carnetul de munca la Casa de Sanatate.
2. Eu stiu ca se plateste pe 5 ani in urma dar numai pentru perioadele in care nu a avut calitatea de asigurat (cand a avut contract individual de munca).
Imi cer scuze ca revin aveti idee se calculeaza o anumita suma contributie CAS pe luna calendaristica nelucrata? La ce se raporteaza ? La salariul minim pe economie cumva? Dupa calculul meu ar fi cam 26 luni nelucrate in 5 ani.
1. Nu sunt sigur dar mi se pare ca este vorba de salariul minim pe economie.
2. Mai asteptati, poate va raspunde un alt coleg al meu mai priceput in acest domeniu.

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate chance1 chance1 Buna ziua! Am inteles ca fratele meu (fara loc de munca, care se afla in intretinerea mea)nu poate fi coasigurat in sistemul public de sanatate. Daca ar ... (vezi toată discuția)
Card national de sanatate cimpeanr cimpeanr Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema, 4 ani de zile nu am lucrat nicaieri fiind in proces cu ultima firma la care am lucrat, nu am platit asigurarea ... (vezi toată discuția)
Plata c.a.s.s. individual andreigabriell andreigabriell ce documente imi sunt necesare pentru un contract independent cu C.a.S.? daca nu am venituri in ultimii 5 ani trebuie sa platesc 5 x contributia cas; si daca ... (vezi toată discuția)