avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Var rog sa ma ajutati la o intrebare mai mult de ordin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Var rog sa ma ajutati la o intrebare mai mult de ordin tehnic, ...

Var rog sa ma ajutati la o intrebare mai mult de ordin tehnic, daca exista vreun specialist in acest sens pe forum. La ultimul etaj al unui apartament au fost desfiintate tronsoanele comune de canalizare menajera baie si bucatarie si aerisirea comuna de la baie.(nefiind nici geamuri in baie). Urmare a sesizarii vecinilor, cum ca urmare a acestor proceduri sunt mirosuri foarte urate in incaperi si in urma interventiei politiei locale, cel de la 4 a reconstruit teava de canalizare menajera din baie, dar nu conform proiectului initial(dreapta de la parter pana la iesirea pe acoperisul blocului) al baii, ci i-a facut un traseu ocolitor(ca sa nu strice prea mult din amenajarile baii), cu 3-4 coturi, ca in final sa iasa pe acoperisul blocului. De asemenea, teava comuna a fost redusa de la diametrul de 110cm la 75 cm. Urmare a acestei modificari se simte clar o imbunatatire a conditiilor de trai din apartamentele vecine(prin refacerea chiar si modificata a partii care permitea aerisirea si egalizarea presiunilor pe colana menajera), dar tot mai exista miros in baie. Intrebari: 1. Schimbarea traseului si dimensiunii tevii de canalizare(pertea prin care se face aerisirea) sunt tehnic de natura sa faca sa nu functioneze canalizarea la capacitate maxima(asa cum a fost ea proiectata initial)? 2. Putem solicita readucerea ei la forma proiectata din constructia blocului(e un bloc construit in 1990 si nu mai stim.daca actualele normative in constructii prevad si posibilitatea executarii si in alt fel)? As putea pune niste poze, dar nu mi dau seama daca site ul.permite. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dana2023 , utilizator 16:40, 22 Noiembrie 2023
Vedeti daca puteti instala un ventilator care sa traga aerul din baie si sa il impinga pe teava de aerisire.
Am vazut in multe bai fara geamuri acest ventilator si totul a fost ok.

Gasiti multe modele pe net.
Este clar ca micsorarea diametrului tevii de aerisire (de la 110 mm, la 75 mm) creeaza problemele despre care vorbiti.
Anuntati in scris as. prop., aratati-le pe larg problemele semnalate , iar as. prop. sa oblige proprietarul de la ultimul nivel sa refaca instalatia.
Practic, nu este permisa nicio modificare a instalatiilor interioare, fapt demonstrat prin functionarea neconforma a intregii instalatii de evacuare a apelor uzate.
Tot practic, ca sa intelegeti: in momentul cand se goleste toaleta, prin curgerea libera a apei, natural se creeaza pe conducta de golire, vacuum . Ei, daca conducta de evacuare nu are iesirea corecta pe terasa (este infundata, are diametrul mai mic, etc.), atunci acel vacuum, poate goli apa din toaleta (acea apa care in termeni tehnici se numeste "garda hidraulica" a toaletei, care are rolul izolarii incaperii baii de conducta de canalizare. Asadar, odata golit nivelul garzii ghidraulice, mirosurile neplacute din canalizare, au drum deschis spre incaperea baii dvs. si toate aceste mirosuri, patrund in baie, asa cum ati mentionat.
Cu cat blocul este mai inalt, cu atat efectul vacuumului este mai puternic, astfel incat, orice modificare a instalatiei de golire, va perturba functionarea instalatiei de golire a apelor uzate.
.................
Cred ca ati inteles - si atentie, va spun mai mult din practica de zi cu zi (adica ne-am mai intalnit si noi cu asemenea lucruri). Sper sa va fie de folos!

Succes!
Am pus ventilator performant. Cat a fost total anulata canalizarea nu facea fata nici asa, ca mirosea foarte tare. De cand au facut acea improvizatie si a mai scazut mirosul, reuseste sa rezolve partial problema, dar daca il tin permanent pornit. Iar noaptea nu pot sa il tin mergand ca deranjeaza vecinii, Nu mai pun ca functionarea lui continua mi-a crescut mult costurile cu energia electrica.
Multumesc de raspuns! Va pot contacta cumva, sa imi puteti da niste detalii mai amanuntite, pe cazul concret? Multumesc!
Doamna, eu am scris, nu sunt special;ist, dar putem discuta: asloc_pt5@yahoo.com
Este bine?

Alte discuții în legătură

Buna seara! sunt dl.zenith si ma intereseaza sa ma ajutati in ... Zenit Eliya Zenit Eliya BUNA SEARA! SUNT DL.ZENITH SI MA INTERESEAZA SA MA AJUTATI IN FORMULAREA UNEI SESIZARI CATRE ASOCIATIA DE PROPIETARI, CADRU LEGAL CONSTITUIT, IN VEDEREA ... (vezi toată discuția)
Miros pestilential in timpul verii, in baie Cristina I. Cristina I. Buna seara. Supun atenției dvs următoarea situație: in urma cu aproape 1 an am achiziționat o locuința intr-un bloc ridicat in urma cu aproape 45 ani. ... (vezi toată discuția)
Pareri ( si probleme ) asociatii de proprietari mihaiu mihaiu buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva pareri referitoare la partile comune si proprietatile particulare ale persoanelor / proprietari care apartin ( sau ... (vezi toată discuția)