avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Opinie despre plati/incasari în numerar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Opinie despre plati/incasari în numerar

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o opinie despre plati/incasari in numerar.

La Art 4, pct 1, scrie:
''(1) Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.''

Suplimentar, la pct. (4)

''(4) Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.''.

Practic, divindele si imprumurile (mentionate la pct 1) nu se pot plati in numerar, se pare:
'' Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori (...)indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.''.

Eu inteleg ca, daca ne referim doar la PJ, administrator/asociat/actionar nu poate sa faca nicio tranzactie cu numerar cu firma la care are aceasta calitate (nici dividende sau contracte de chirie).

Gresesc?

Multumesc.

PS:

Pun aici tot pct. 4, fara (...):
(4) Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: cioltan , utilizator 17:32, 24 Noiembrie 2023

cioltan a scris:

(4) Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.

Eu inteleg ca se refera la împrumuturi. La rt. 4 apare peste tot cuvantul "reprezentând ....":

- reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţăr
- reprezentând împrumuturi, indiferent de natura şi destinaţia acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.»
- precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, dividende
Buna ziua,

Cred ca aveti dreptate. M-a derutat lipsa virgulei dinaintea ''reprezentand'' si am presupus ca ''reprezentand imprumuturi'' se refera la ''activitati de intermediere financiara.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat mai am voie sa creditez societatea cu numerar? ionela11 ionela11 Buna ziua, cat mai am voie sa creditez societatea cu numerar pe zi de la 01.01.2024? multumesc (vezi toată discuția)
Plafon incasari si plati Ciortea Zita Ciortea Zita Buna ziua, ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu plafonul de incasari si plati catre administrator reprezentind creditare firma - Acest tip de ... (vezi toată discuția)
Plafon creditare firma ContSters126873 ContSters126873 buna seara .care este plafonul maxim care se poate credita o societate intr-o zi? (vezi toată discuția)