avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Cine ma poate lamuri?
O persoana nascuta in anul 1950, 18 mai, angajata in anul 1970 si care a lucrat 2 ani in grupa a 2 a se poate pensiona in luna februarie 2010?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:50, 2 Februarie 2010
Date incomplete. Cum ne dam seama de sexul persoanei si de vechimea in munca?
Pentru cei 2 ani de grupa nu beneficiaza de reducerea varstei.
Daca este barbat se poate pensiona la implinirea varstei de 65 de ani sau, daca indeplineste conditia de stagiu pentru pensia anticipata sau anticipata partial, la 60 de ani. Daca este femeie, pensie pentru limita de varsta 58 ani si 5 luni, conditie indeplinita in 2008.
Persoana este barbat (data nasterii 18.05.1950): a inceput sa lucreze in august 1970 pana in zilele noastre, avand aproximativ 2 ani lucrati in grupa a 2 a. Stagiul militar a fost efectuat intre anii1973 - 1975.
Cand se poate depune cererea pentru intocmirea dosarului de pensie anticipata si ce acte trebuie inaintate pentru aceasta, avand in vedere ca lucreaza la o firma privata.

Va multumim
1. Puteti beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu mai 2015, respectiv la implinirea varstei de 65 ani;
- pensie anticipata partiala incepand cu mai 2010, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;

2. Perioada lucrata in gr.a II-a de munca nu va ajuta, trebuia minim 6 ani.

3. Acte necesare:
* Cerere pentru înscrierea la pensie anticipata partiala
* carnetul de munca (original si copie);
* carnetul de asigurari sociale (original si copie);
* alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca
* adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001;
* adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
* dovada certificarii stagiului de cotizare;
* adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat;
* alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.
* procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);

4. Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

Va multumesc foarte mult.

Insa am auzit ca legea pensiilor va intra in vigoare la 1 iunie 2010.
Daca persoana intocmeste cererea de pensionare la firma unde lucreaza in data de 18.05.2010, dar aceasta va fi inregistrata la Casa de pensii mult mai tarziu, dosarul de pensionare cu ce data va fi intocmit?
Exista persoane specializate in intocmirea dosarului de pensie sau este obligata firma sa se ocupe de "strangerea" actelor necesare.
1. Noua lege a pensiilor nu va intra in vigoare mai repede de 01.01.2011.
2. Dosarul de pensionare se intocmeste de persoana interesata, care se ocupa si de procurarea documentelor necesare.
3. Cand vrea sa iasa la pensie anticipata partiala, salariatul face o cerere catre angajator, inainte de 18.05.2010. Angajatorul duce cererea la ITM, aici i se elibereaza carnetul de munca, necesar la dosarul de pensionare.
4. Pe data de 19.05.2010 salariatul se prezinta la Casa de Pensii cu dosarul cu actele necesare, completeaza cererea tip si... asteapta decizia de pensionare.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, Am o cunostinta,barbat nascut la 14.05.1953 angajat din septembrie 1970 imi spuneti va rog daca poate intra in pensie anticipata ,din ce data si ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata lilly11a lilly11a Daca o persoana a lucrat timp de 12 ani in grupa a 2 de munca, in procent de 70%, dar fara diminuarea varstei de pensionare, perioada respectiva se ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare nefavorabila catalinsmadici catalinsmadici Buna ziua , tatal meu a depus actele de pensionare la varsata de 59 de ani si 6 luni iar deciza este nevaforabila .motivarea este urmatoarea :''grupa a 2 a de ... (vezi toată discuția)