avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara copil lucrand part time
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara copil lucrand part time

Buna ziua, vin catre dumneavoastra cu cateva nelamuri asupra unui caz de pensie alimentara.
Am 21 de ani, student dar tot odata si angajat cu acte si carte de munca de tip PART TIME de aproximativ un an de zile.
Tatal meu (cel care plateste pensia forta de mine in instanta) a aflat ca lucrez si mi-a spus ca ma da in judecat pentru inselaciune pentru ca eu lucrez si el imi trimite pensie alimentara.
Nelamurile mele sunt:
1. Eu pot pati ceva din punct de vedere legal? Pot fi dispus sa ii inapoi banii pe un an de zile pe care i-a trimis el?
2. Ce pot face in caz ca sunt dat in judecata?
3. Care ar putea fi cazurile in cazul de fata, pentru ambele parti?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, plata pensiei alimentare se face pana la 26 de ani, daca dvs. sunteti pana la acea varsta in continuarea studiilor. Nu are relevanta ca dvs. lucrati atata timp cat veniturile obtinute nu va sunt suficiente pentru intretinere. In situatia in care va da in judecata, trebuie sa formulati intampinare prin care sa va aparati in functie de argumentele cererii de chemare in judecata.


Madalina Pascu a scris:

Buna ziua, plata pensiei alimentare se face pana la 26 de ani, daca dvs. sunteti pana la acea varsta in continuarea studiilor. Nu are relevanta ca dvs. lucrati atata timp cat veniturile obtinute nu va sunt suficiente pentru intretinere. In situatia in care va da in judecata, trebuie sa formulati intampinare prin care sa va aparati in functie de argumentele cererii de chemare in judecata.


Prin “întreținere” la ce anume vă referiți?
Și veniturile mamei mele intră în aceste venituri?
Buna ziua, nu. Ma refer la veniturile obtinute de dvs. din munca.
Buna ziua!

Masura in care copilul devenit major indeplineste conditiile de primire a indemnizatiei pentru continuarea studiilor, se stabileste in instanta. Este demn de mentionat si faptul ca plata taxei judiciare de timbru este solutionata de catre judecatorie.

Problema cea mare consta in faptul ca nu exista o relatie tata-fiu . Cea mai buna cale este medierea.
Desi legislatia ofera posibilitatea minorului devenit major sa isi actioneze in instanta ambii parinti sau doar a unui parinte pentru a fi obligati/obligat sa achite pensia de intretinere .

Articolul de lege stipuleaza destul de clar - cursuri de zi . Nu urmezi o forma de invatamant acreditata la zi vei pierde dreptul de a primi pensie alimentara.

Procesul este de natura civila - cu stabilirea de catre instanta de judecata daca trebuie sau nu sa returnezi sumele primite .

Ca un sfat - decizia de a actiona un parinte in instanta pentru a obtine un venit , pe termen mediu si lung este mai paguboasa pentru fiul / fiica celui care este obligat sa o plateasca.

Nu cred ca un parinte in toate facultatile mintale nu va dori sa isi sustina pe fiul / fiica in procesul de integrare in societate ca persoana calificata . Ajutorul trebuie sa existe si dupa ce fiul/fiica acestuia trece de varsta de 26 de ani.

Daca in Romania se modifica legislatia , cum exista in alte tari din UE , iar obligativitatea parintilor exista doar pana la varsta de 21 ani?

Pe scurt nu trebuie profitat de legislatia existenta pe moment ci trebuie consolidate relatii copii - parinti.

Decizia tanarului de a actiona in instanta pe unul din parinti are la baza lipsa de experienta si influenta celuilalt parinte care urmeaza a fi actionat in instanta.




1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este adevarat ca daca, conform hotararii judecatoresti prin care vi s-a stabilit pensia alimentara, aceasta a fost acordata pana la 18 ani, pentru varsta de dupa 18 ani si pana la 26 de ani daca sunteti in continuarea studiilor, tatal nu va mai datoreaza pensie decat daca il dati in judecata si obtineti o hotarare in acest sens pentru plata in continuare a pensiei pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 ani. Daca hotararea pe care deja o aveti prin care v-a fost stabilita pensia, prevede faptul ca aceasta este datorata pana la 26 ani cu conditia continuarii studiilor, atunci nu este necesara o noua cerere de chemare in judecata pentru continuarea platii pensiei. Acest lucru cred ca a dorit utilizatorul de mai sus sa vi-l comunice.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters343338 ContSters343338 Platesc pensie alimentara copilului meu incadrat intr-o forma de invatamant superioar si am aflat ca pe o perioada de un an si jumatate - mai exact din luna ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara astoret99 astoret99 Buna ziua, am divortat de sotul meu in anul 2004. In hotararea de divort scrie ca pensia alimentara trebuie sa o plateasca pana la majorat, dar fata mea face ... (vezi toată discuția)