avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore libere plătite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore libere plătite

Salutare! Am o întrebare la care nu am reușit să găsesc un răspuns în codul muncii.

La firma la care lucrez, tura 3 este constituită din 8 ore de noapte (de la 22:00 la 06:00) + o oră de zi (de la 06:00 la 07:00), iar ora de zi este considerată oră suplimentară și este recompensată ca oră liberă plătită (conform contractului individual de muncă).

Tura 1 este constituită din 7 ore de zi (de la 07:00 la 14:00) + o oră liberă plătită.

Săptămâna de lucru este de 5 zile.

Eu în săptămâna care va începe pe 18 Decembrie voi lucra exclusiv pe tura 3, iar în cea care va începe pe 25 Decembrie voi lucra exclusiv pe tura 1.

După cum știm, 25 Decembrie și 26 Decembrie sunt zile de sărbătoare legală.

Cele 7 ore pe care le voi lucra pe 25, respectiv 26 Decembrie vor fi plătite cu salariul de bază plus sporul de sărbătoare legală (100% în cazul firmei la care lucrez).

Întrebarea este - orele libere plătite ce vor fi acordate în zilele de sărbătoare legală beneficiază de sporul de sărbătoare legală? Iar această întrebare generează o întrebare adiacentă - dacă răspunsul la întrebarea anterioară este că nu se aplică spor de sărbătoare legală, atunci orele lucrate suplimentar în zile de sărbătoare legală vor fi recompensate cu ore libere plătite plus spor de sărbătoare legală?

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 1 Decembrie 2023
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru personal de paza in ture de 12 ore de zi , ... savcon savcon Buna ziua, pentru personal de paza in ture de 12 ore de zi , 12 ore de noapte, urmate de 2 zile libere , repartizarea programului de lucru fiind intre ora ... (vezi toată discuția)
Nedumerire Dandiaconescu Dandiaconescu Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati si pe mine, 30 noiembrie si 1 decembrie sunt zile libere date de stat, eu lucrez in 4 schimburi ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Szegedi07 Szegedi07 Buna ziua, Intrebarea mea este legata de urmatoarea: \" Ca recompensare a muncii suplimentare, conform Codului muncii, aceasta se face în două ... (vezi toată discuția)