avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Calcul impozit si contributii pensie si sanatate
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Calcul impozit si contributii pensie si sanatate

Buna ziua, sunt medic colaborator ( un fel de PFi) si sunt si salariata in spital de stat. Pt 2023 am un profit sub 12 salarii brute minime pe economie, dar am si venituri din dobanzi bancare pe persoana fizica. Lamuriti_ma cum trebuie sa calculez , veniturile din dobanzi sunt impozitate direct la banca, dar am inteles ca imi influenteaza pragul pt contributia la sanatate. Daca am autoturism in comodat (proprietar eu pers fizica, comodatar eu pers juridica), ce pot deconta ? Jumatate din valoare bon combustibil, dar si altele (RCA, CASCO, schimb anvelope etc?.
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 23:33, 7 Decembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
da dar tot jumatate si alea .

Da dobanzile intra la plafonul de sanatate de 6/12/24 salarii minime. ( aici mai intra venituri din chirii , dividende , bursa , crypto etc)
Atentie din 2024 - la veniturile din profesie se va plati CASS la venitul net realizat deci chiar si sub 12 salarii .
Daca de ex ati realizat 9000 lei platiti 900 lei. ( 10%)
Avand si eu PFI dar pe alt domeniu, va precizez ca darile aferente anului 2024 se vor plati in 2025 pana la 25 mai termenul de depunere a declaratiei unice. Pentru cheltuielile cu autoturismul aflat in comodat procentul este de 50% daca nu se fac foi de parcurs, ceea ce ar insemna o complicatie in plus. Cu CASS la veniturile din dobanzi e mai complicat. Si la cele din certificate de trezorerie se plateste CASS? Parca erau scutite de dari. Dar persoanele fara PFA si PFI cum platesc CASS pe dobanzi? Nu e o discriminare intre cei cu PFA sau PFI si restul populatiei? Poate ca era mai simplu retinerea CASS pentru dobanzi la sursa.
Totusi nu inteleg daca este obligatoriu ca pe cheltuielile legate de autoturism (rca, casco, combustibil) sa fie trecut CIF ul de PFI pt a le putea deduce , sau e ok bonul de benzina fara cif? Daca as vinde autoturismul de pe pers fizica pe PFI ul meu, as fi in avantaj in sensul ca as scadea din profitul anual amortizarea costului acestuia? E legal asa ceva?
da e obligatoriu sa fie inscris CUI-ul profesiei liberale (medic) pt a fi deduse cheltuielile 50%. Daca se vinde autoturismul de la PF la PFI se va putea deduce si amortizarea in suma de 1500 lei /luna maxim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comodat si deducere cheltuieli pfa brendissima brendissima Daca am un ctr de comodat pt autoturism (comodatar este pfa-ul, evident, iar comodant este persoana care o reprezinta), pot deduce cheltuielile cu casco, rca, ... (vezi toată discuția)
Deduceri rca, casco, revizii, impozit local ale auto pe pfi cu contract de comodat catre pf? sanien sanien Buna ziua, As dori sa rog comunitatea pentru un raspuns la aceasta situatie: Logodnica are un PFI (medic). Pe PFI este achizitionat un autoturism (masina ... (vezi toată discuția)
Cheltuiala deductibila avocati-amortizarea (pt autoturisme) marik0 marik0 Buna ziua, as dori sa stiu daca e cineva care stie exact, sau si mai bine, si-a dedus efectiv amortizarea pt un autoturism. Mai exact, sunt avocat stagiar ... (vezi toată discuția)