Daca am un ctr de comodat pt autoturism (comodatar este pfa-ul, evident, iar comodant este persoana care o reprezinta), pot deduce cheltuielile cu casco, rca, rovigneta? Precizez ca polita de casco e facuta pe numele pers.fizice.Cum se procedeaza?Multumesc.
Codul fiscal,art. 48 (4) prevede condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul;
Deci, sunt deductibile cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile din patrimoniul PFA.
Intr-o situatie similara m-am aflat si eu, am cerut insistent un raspuns in scris din partea Admin financiare si acesta a fost unul nefavorabil ceva de genul: "...autoturismul care face obiectul prezentului contract de comodat nu indeplineste conditia de activ corporal sau necorporal din patrimoniul afacerii...."
Una din conditii ar fi fost inscrierea in Reg Inventar a autoturismului. Am renuntat !
Daca autoturismul este cumparat direct pe PFA, cheltuielile cu primele de asigurare sunt deductibile; daca este proprietatea pers. fizice (si nu PFA), iar chitantele sunt eliberate tot pe numele pers. fizice, nu sunt deductibile.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.