Daca am un ctr de comodat pt autoturism (comodatar este pfa-ul, evident, iar comodant este persoana care o reprezinta), pot deduce cheltuielile cu casco, rca, rovigneta? Precizez ca polita de casco e facuta pe numele pers.fizice.Cum se procedeaza?Multumesc.
Codul fiscal,art. 48 (4) prevede condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul;
Deci, sunt deductibile cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile din patrimoniul PFA.
Intr-o situatie similara m-am aflat si eu, am cerut insistent un raspuns in scris din partea Admin financiare si acesta a fost unul nefavorabil ceva de genul: "...autoturismul care face obiectul prezentului contract de comodat nu indeplineste conditia de activ corporal sau necorporal din patrimoniul afacerii...."
Una din conditii ar fi fost inscrierea in Reg Inventar a autoturismului. Am renuntat !
Daca autoturismul este cumparat direct pe PFA, cheltuielile cu primele de asigurare sunt deductibile; daca este proprietatea pers. fizice (si nu PFA), iar chitantele sunt eliberate tot pe numele pers. fizice, nu sunt deductibile.