Olimpica a scris:
Calcul pensie
Buna seara. Am vazut noua lege a pensiilor asa cum se vehiculeaza ea in acest moment. Am inteles cum se calculeaza punctajul in functie de anii lucrati, dar am doua nelamuriri, pentru ca urmeaza sa ma pensionez peste cateva luni:
1. Nivelul veniturilor pentru care s-au achitat contributiile la fondul de pensii nu mai are nici o relevanta?
2. Am avut perioade in care am lucrat, pe langa functia de baza, in baza unor contracte pe durata determinata. Efectiv am perioade in care activitatile s-au suprapus. Cum se evidentiaza acest lucru in calculul punctajului pentru pensie?
Multumesc, sper sa fie clare lucrurile pana la urma, dupa atatea balbaieli pe legea pensiilor.
Seara frumoasa!
În cazul în care urmează să vă pensionați până la data de 31.08.2024, va pensionați după legea actuala, 263/2010 și apoi urmează să vi se recalculeze pensia în condițiile noii legi a pensiilor. pe care am citit-în forma trimisă la promulgare, încă nu a fost publicată în MO.
În forma trimisă la promulgare, numărul de puncte se calculează prin însumarea punctelor de contributivitate cu punctele de stabilitate și cu punctele din perioadele asimilate și necontributive. Numărul total de puncte se înmulțește cu VPR(=81 lei).
Punctele de contributivitate se calculează pe baza veniturilor însumate, atât de la funcția de bază, cât și de la alte contracte part time pentru care s-au achitat contribuții la pensii.
În termen de 90 de zile de la publicarea noii legi a pensiilor urmează să fie elaborate normele metodologice de aplicare.